nieuws

Swammerdam Instituut gaat tegen de vlakte

bouwbreed Premium

amsterdam – De gemeente Amsterdam neemt na ruim veertig jaar afscheid van een opvallende kolos in de stad. Het Jan Swammerdam Instituut, jarenlang gebruikt door de Universiteit van Amsterdam, gaat tegen de vlakte.

Gisteren werd het Jan Swammerdam Instituut, ontworpen door architect J.Sargentini in de jaren zestig, aan de Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam hermetisch afgesloten. Als alles volgens planning verloopt, staan op deze plaats in 2006 drie aparte gebouwen met 79 koop- en huurwoningen en een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg met 92 bedden. Verder komt er een ondergrondse parkeergarage.

Maar zover is het nog lang niet. De komende vier maanden staan in het teken van asbestsanering. In het pand van 18.000 vierkante meter is een grote hoeveelheid asbest aangetroffen in gevelplaten en pakkingen, maar ook in plaatmateriaal, luchtkanalen, kanaaldoorvoeren en vensterbanken. Pas als alle asbest is verwijderd, begint aannemer Beelen uit Nunspeet met de sloop en het verleggen van kabels en leidingen. In het gebouw zit – ruw geschat – ruim 20.000 kubieke meter puin. Met de totale sloop is een bedrag van ruim 1 miljoen euro gemoeid; de asbestsanering kost 400.000 euro.

Het Jan Swammerdam Instituut maakte deel uit van de nieuwbouwplannen voor het Wilhelmina Gasthuis begin jaren zestig in Amsterdam. Al tijdens de bouw van het instituut besloot het Amsterdamse gemeentebestuur tot nieuwbouw van het ziekenhuis in de Bijlmer, het huidige AMC. Het Jan Swammerdam Instituut werd gebruikt voor onderwijs, eerst nog voor de Universiteit van Amsterdam, daarna voor de Hogeschool Amsterdam.

Midden jaren negentig kocht woningbouwvereniging Mentrum het Instituut aan met als doel er een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg te vestigen. Sinds 1996 zit Mentrum met gemeente Amsterdam om de tafel. Er is nog onderzocht of het huidige gebouw kon worden hergebruikt. Dat bleek niet mogelijk, door de veelheid aan asbest in het gebouw en omdat het zonder hoge kosten niet geschikt viel te maken voor woningbouw en een instelling. Ook speelde mee dat het gebouw te groot en afwijkend was qua architectuur voor dit deel van de stad. Voor de Belgische Stedenbouwkundige Jo Crepain was dat aanleiding om drie aparte gebouwen te ontwerpen, die goed aansluiten bij de overige bebouwing aan de Eerste Constantijn Huygenstraat.

Naar verwachting gaat eind dit jaar de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in, eind 2006 moet de nieuwbouw gereed zijn.

Reageer op dit artikel