nieuws

Siemens ziet bedrijfsresultaat flink stijgen

bouwbreed

münchen – Siemens heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar voor belastingen 726 miljoen euro winst geboekt. De prestatie is 39 procent beter dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat van de Beierse elektronicareus steeg met bijna een kwart tot 1,4 miljard euro. Vooral door de lage dollarkoers nam de omzet wat af, van 18,8 miljard tot 18,3 miljard euro. Het concern hield een eerdere raming overeind dat de winst over heel het boekjaar met 10 procent of meer kan stijgen. Ook de omzet zal toenemen. Voorwaarde is wel dat de economische situatie niet verslechtert.

Bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer is uiterst in zijn nopjes. “Vooral ben ik blij dat we weer groeien. Wat de economische omstandigheden betreffen maak ik me echter zorgen. De steeds verder stijgende koers van de euro ten opzichte van de dollar kan nadelig gaan uitwerken op de Europese industrie”.

De divisie ICM, domein van de mobiele telefoons, verdubbelde de bedrijfswinst tot 123 miljoen euro.

Ook de divisie netwerken, tot voor kort een zorgenkindje, deed het beter. Hier kwam een bedrijfswinst van 51 miljoen euro uit de bus. In het slotkwartaal van 2002 leed deze divisie een verlies van 151 miljoen euro.

Eerder deze maand halveerde het concern zijn belang in de halfgeleiderproducent Infineon. Door de verkoop van 150 miljoen aandelen nam het belang af van bijna 40 tot ongeveer 19 procent. Siemens behaalt daarmee een boekwinst van 800 miljoen euro, die in de resultaten over het tweede kwartaal van het boekjaar wordt verwerkt.

Reageer op dit artikel