nieuws

Proef met balgsysteem van IHC geslaagd

bouwbreed Premium

londen – De proef met een balgenset voor vrijhangend heien van stalen buizen met hamers van IHC Hydrohammer is geslaagd. In Londen koos de aannemer van een werk aan de Canary Wharf voor een S-90 Hydrohammer met balgsysteem.

De balg omsluit de paal tijdens het heien volledig en geeft een aanmerkelijke vermindering van geluid. Normaal produceert dit type hamer ongeveer 100 dB(A) op 15 meter afstand. Op de locatie van de toepassing zou het geluid nog harder zijn door het terugkaatsen van het geluid door de hoge bebouwing rondom. Met de balg werd het geluid gereduceerd tot ongeveer 15 dB(A).

Aannemer Costain moest stalen buizen van 26 meter lang en een diameter van 914 millimeter door een grindlaag in de rivierbedding heien, die moesten gronden op een onderliggende kleilaag. De in de grond gevormde palen steunen een voetpad, roltrappen en een hangbrug over de Bellmouth Passage in het oude, gerevitaliseerde havengebied van Londen.

De palen werden voor het eerste deel de grond in gedreven met een hydraulisch trilblok van ICE. Maar voor het laatste deel de kleilaag in, was een heihamer nodig, die – op conventionele manier gebruikt – een onacceptabel geluidsniveau zou produceren. De toegepaste balg is in Kinderdijk ontwikkeld.

IHC Hydrohammer heeft het assortiment uitgebreid met de S-30, de kleinste hydraulische hamer uit de S-serie. De hamer levert een maximale energie op de slagplaat van 30 kNm en heeft een valgewicht van 1,5 ton. De werkdruk is 280 bar en de oliedoorvoer is 180 l/min. De nieuwe hamer is voor het eerst te zien op de materieelexpositie Bauma, eind maart in München.

Daar worden ook de nieuwe S-120 of S-150 tentoongesteld. Deze hebben een valgewicht van respectievelijk 6,2 en 5,5 ton en vormen het “middensegment” van het assortiment van IHC. De grootste hamer van IHC is de S-2300 met een maximum energie op de slagplaat van 2300 kNm, een valgewicht van 115 ton en een oliedoorvoer van 4500 l/min. Het gevaarte meet 18 meter in lengte en bijna 2 meter in diameter.

�Hoge bebouwing rondom maakt geluid nog harder�

Reageer op dit artikel