nieuws

Kunstenaars stoeien met gevels

bouwbreed

lent – Een gevel van knikkers, hout, tin, natuursteen, als een bloemengordijn of ingekleurd zoals een echt schilderij: de 83 ontwerpen voor de kunstgevels in het project KunstVeld in Nijmegen zijn klaar. Niet alle ontwerpen worden gerealiseerd.

Er zijn 28 koopwoningen en 46 huurwoningen die plaats bieden aan een kunstgevel. KunstVeld maakt onderdeel uit van Visveld, een buurt van de Vinex-locatie Waalsprong ten noorden van de Waal in Nijmegen.

De woningen worden ontworpen door Studio Spazio Architecten uit Maastricht. Rondom het woonkamerraam van de woningen zit een brede lijst waarvoor 24 kunstenaars 83 mogelijke invullingen bedachten, zodat elke woning er straks anders uitziet.

Opdrachtgever voor de woningen is woningcorporatie Portaal. Via het Centrum voor Beeldende Kunst Gelderland (CBKG) werden kunstenaars gezocht om in het project deel te nemen. De kunstenaars hebben van diverse materialen dummy�s gemaakt. Tijdens de eerste woonmanifestatie voor de nieuwe buurt, zaterdag 13 december, worden die op een scherm geprojecteerd zodat potentiële kopers een indruk kunnen krijgen van de keuze.

De kunstgevels zijn voor het CBKG reden om een debat te organiseren over hoe het ervoor staat in Nederland met de combinatie van kunst en architectuur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels