nieuws

HR-termoparels goed geschikt voor spouwmuurisolatie in nieuwbouw

bouwbreed

weesp – Beter en goedkoper, ook in de nieuwbouw. Zo beveelt Termo Komfort diens HR-termoparels aan. De korrels uit geëxpandeerd polystyreen vullen elke spouwmuur volgens de leverancier uit Weesp volledig op zodat er geen warmtelekken ontstaan.

Het materiaal kan zonder verlies van snijafval onder bijna alle weersomstandigheden worden aangebracht. Door de vulling kunnen spouwmuur en houtwerk beter en sneller drogen.

Een spouw gevuld met HR-termoparels kan zo�n 2 centimeter smaller worden dan een spouwmuur met dekens of platen en toch dezelfde isolatiewaarde bieden.

In de visie van de leverancier vermindert daarmee de investering omdat een project met minder metselwerk toekan en met smallere funderingsbalken en kozijnen. Weer en wind hebben lang greep op bijvoorbeeld de steenwolplaten en vlasdekens die bij de isolatie van nieuwbouw worden gebruikt. Zo vermindert volgens Termokomfort de kwaliteit van het isolatiewerk.

Naden en kieren zijn er niet altijd mee te vermijden en geven dan kans op warmtelekken of vochtdoorslag. De parels hinderen ook de metselaar niet.

Investering

Het Weesper bedrijf zegt dat spouwmuren en houtwerk beter en sneller drogen wanneer het isolerende materiaal op het einde van de bouw wordt aangebracht. Zo daalt de kans dat kalk en salpeter uittreden en kan eerder en met een betere kwaliteit worden geschilderd. Het gebouw moet voor dat laatste vaak worden drooggestookt. De parels bekorten de droogtijd en verminderen zo de energiekosten. Het materiaal levert in de berekening van de leverancier nog een extra financieringsvoordeel op omdat het inblazen van de parels minder tijd vergt dan het aanbrengen van dekens of platen. Financieel voordeel ontstaat ook omdat de investering voor de isolatie pas vlak voor de oplevering moet worden gepleegd.

Termokomfort benadrukt dat de Termoparels ook na tientallen jaren hun oorspronkelijke vorm en afmeting behouden. Het gebruikte bindmiddel lijdt niet onder de alkalische bestanddelen in het metselwerk. De leverancier adviseert wel de spouw aan de bovenkant af te dekken om te voorkomen dat de wind het materiaal tijdens het drogen in beweging brengt. De parels worden bij voorkeur via de bovenkant in de spouw ingebracht.

Het materiaal valt conform NEN 6065 en NEN 6066 (1997) onder klasse 1 voor wat betreft de vlamuitbreiding, vlamoverslag en de bijdrage tot de brandvoorplanting. In water opgelost is het bindmiddel bestand tegen een temperatuur van min 10 graden Celsius. Als indicatie rekent de leverancier voor een spouwmuur met 10 centimeter Termoparels een Rc-waarde van 3,0 voor.

Reageer op dit artikel