nieuws

Directeur bouwbedrijf Curaçao laakt celstraf

bouwbreed Premium

willemstad – Voormalig directeur C.L. van De Antillen NV, de Antilliaanse dochter van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), heeft verzet aangetekend tegen zijn veroordeling tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk wegens omkoping.

L., die momenteel in Nederland herstellende is van een beroerte, wil dat de rechter zich opnieuw over zijn zaak buigt omdat hij bij verstek is veroordeeld.

De rechter oordeelde vorige maand dat L., (die in mei vorig jaar door KWS de laan uit werd gestuurd) zich schuldig heeft gemaakt aan het betalen van rond de 850.000 euro aan steekpenningen aan Curaçaose politici en ambtenaren. Volgens zijn advocaat kon hij niet anders, omdat De Antillen NV anders geen overheidsopdrachten zou krijgen en failliet dreigde te gaan.

In totaal hebben negen van de achttien verdachten, onder wie twee rechtspersonen, hoger beroep aangetekend tegen hun veroordeling. Onder hen ex-gedeputeerde H. Abraham, die een aanzienlijk deel van het geld van De Antillen NV heeft aangenomen. Maar volgens zijn advocaat was er geen sprake van steekpenningen, maar van �fundraising� voor de kas van de partij van zijn cliënt.

Ook makelaar R. Salas, die namens De Antillen NV de contacten onderhield met de politici en ambtenaren en het geld verdeelde, gaat in hoger beroep omdat hij onder meer de straf van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk te hoog vindt, zeker gezien het feit dat hij zijn volledige medewerking aan het onderzoek heeft gegeven.

De belangrijkste verdachten, de populaire politicus A. Godett, die een jaar cel kreeg waarvan drie maanden voorwaardelijk, en zijn partijadviseur en -financier N. Monte, die van de rechter voor 3,5 jaar achter de tralies moet, gaan in beroep tegen de uitspraak.

Openbaar Ministerie

Datzelfde doet overigens ook het Openbaar Ministerie, dat de eisen tegen de twee zag gehalveerd door de rechter. Daarnaast wil De Antillen NV de opgelegde boete van circa 20.000 euro aanvechten.

De veroordeling van Godett lijkt het voorbestaan van de Antilliaanse regering onder leiding van zijn zus, premier M. Godett, te ondermijnen. Vier van de zes coalitiepartners eisen dat Godett, nu hij schuldig is bevonden, zijn zetel in de Staten, het Antilliaanse parlement, opgeeft. Godett heeft dit geweigerd. De partijen dreigen nu uit de regering te stappen, waardoor de twee resterende partijen, de FOL van Godett en de PLKP van minister E. Cova (Economische Zaken) de meerderheid in het parlement zal verliezen.

Reageer op dit artikel