nieuws

Arbovoorlichters aan de kant gezet

bouwbreed Premium

den haag – De zeventien veelgeprezen arbovoorlichters in de bouw verdwijnen zo goed als zeker. Uitstel met een jaar wordt nog overwogen, maar daarna is volgens vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken het geld echt op.

De arbovoorlichters, allen wao�ers met een arbeidsverleden in de bouw, struinen sinds 2000 de bouwplaatsen af om bedrijven en hun werknemers te informeren over gezond en veilig werken. Eind dit jaar dreigen ze alweer op straat te staan. Het convenant waaronder de voorlichters vallen, loopt dan af.

Een besluit om het succesvolle en bejubelde project al dan niet voort te zetten, is nog niet genomen. Volgens de vier initiatiefnemers – FNV Bouw, de Hout- en bouwbond CNV, het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) en het ministerie van Sociale Zaken – is de kans op verlenging echter uiterst klein.

“De intentie is er wat ons betreft wel”, zegt woordvoerder A. Pols van FNV Bouw. “De aandacht voor veiligheid en gezondheid moet immers blijven. De vraag is alleen waar de centen vandaan moeten komen. Als het geld er niet is, is het er niet.”

Ook het AVBB vraagt zich hardop af of er nog geld beschikbaar komt. Volgens de bouwwerkgeverskoepel wordt momenteel wel bezien of de arbovoorlichters in het kader van het arboconvenant bouw kunnen worden ingezet. Dat convenant loopt tot het einde van volgend jaar, een jaar langer dus dan het project van de arbovoorlichters. “Die discussie wordt gevoerd”, zegt T. Hokken van het AVBB. “Volgende week praten wij daarover met vakbonden en het ministerie.”

Directeur K. Pasmooij van Aboma+Keboma, dat de arbovoorlichters in dienst heeft, hoopt dat toch ook voor de langere termijn een oplossing wordt gevonden. Hij wil echter geen valse verwachtingen wekken. “Het was bekend dat het project na vier jaar zou aflopen. Misschien komt er nog een jaar bij, daar gaan we ons best voor doen. Wat er daarna gebeurt? Alles is wat mij betreft nog open.”

Betrokken partijen benadrukken dat het nut van de arbovoorlichters niet ter discussie staat. Op het landelijke arbocongres gisteren in Amsterdam betitelde staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken de arbovoorlichters als een “prachtig initiatief”. Het project sleepte even later zelfs de �best-practice-prijs� in de wacht.

De voorlichters zelf vinden alle jubel alleen maar extra zuur. Zij wijzen erop dat een hoop kennis en ervaring verloren zal gaan als ze hun werkzaamheden moeten stoppen. Veel voorlichters hebben de afgelopen jaren opleidingen gevolgd, tot arbocoördinator of veiligheidskundige. Volgens een van hen wordt momenteel bestudeerd of de arbovoorlichters op de commerciële toer kunnen gaan. “Veel werkgevers in de bouw vinden de voorlichters een aanvulling op het arbobeleid dat ze verplicht zijn te voeren. Vooral vca-gecertificeerde bedrijven willen graag voorlichters op de bouwplaats.”

Reageer op dit artikel