nieuws

Arbeidsinspectie stuit op onveilige praktijkruimten

bouwbreed

den haag – Praktijklokalen waar leerlingen leren omgaan met machines voor houtbewerking, zijn in veel gevallen onveilig. Dat concludeert de Arbeidsinspectie naar aanleiding van onderzoek bij 116 scholen.

De arbeidsinspecteurs stelden tijdens controles vorig jaar in totaal vijfhonderd overtredingen van de Arbowet vast. In tien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de praktijkruimte onmiddellijk werd gesloten. Zes scholen kregen uiteindelijk een boete opgelegd.

In dertig andere lokalen liepen leerlingen gevaar doordat machines niet goed waren afgeschermd. De kans op letsel aan handen en ogen was daardoor onaanvaardbaar groot geworden. In twintig gevallen schortte het aan een goede afzuiging van gevaarlijke stoffen als kankerverwekkende houtstof, lijmen en oplosmiddelen. Scholieren hebben ook regelmatig les gekregen van ondeskundige docenten, zo toonde de inspectie aan.

Scholen brengen onvoldoende de risico�s voor leerlingen in kaart en treffen te weinig maatregelen om gevaren te verkleinen, constateert de inspectiedienst verder. Daarom houdt de Arbeidsinspectie de branche nauwlettend in de gaten.

De controle van praktijkruimte voor houtbewerking vloeide voort uit een bredere schoolinspectie in 2001. Toen kwam aan het licht dat er vooral bij de praktijklokalen veel mis was. Reden om een gerichte actie te houden. De Arbeidsinspectie vindt bovendien dat scholieren zo vroeg mogelijk veilige werkmethodes moeten aanleren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels