nieuws

Rodamco zet lening van half miljard uit

bouwbreed

rotterdam ­ Vastgoedbelegger Rodamco Europe wil dit jaar 500 miljoen euro lenen. Het beleggingsfonds kondigde aan dat het obligaties uitgeeft om zijn investeringsplannen te kunnen doorvoeren.

Reden voor de obligatie­emissie is het streven de looptijd van schulden en rente verder te verlengen. De onderneming is sinds 2001 bezig deze strategie in te voeren met als doel ten minste 70 procent van haar schuldenlast met een looptijd van minimaal vijf jaar te hebben. Rond de 50 procent moet een lange­termijnrentevoet hebben.

Rodamco Europe steekt verder de komende vier jaar 1,6 miljard euro in winkelcentra. De omvangrijke investeringen maken onderdeel uit van Rodamco’s offensief op de winkelmarkt. De vastgoedbelegger legt zich sinds enkele jaren vooral toe op winkelcentra om de opbrengsten op peil te houden. De kantorenmarkt wordt te cyclisch en daardoor te onzeker geacht.

Verkoop

Rodamco Europe heeft daarom in het eerste kwartaal van 2003 voor 113 miljoen euro kantoren verkocht in Nederland. De verkoop leverde de vastgoedbelegger een boekverlies op van 0,8 miljoen euro. Directievoorzitter M. Hulshoff vindt dat overkomelijk. “Als we de kantoren hadden vastgehouden, had dat veel meer verlies opgeleverd. De kantorenmarkt krijgt nog heel wat voor de kiezen”, voorspelt Hulshoff.

“We hebben een enorme slag gemaakt richting de grote winkelcentra. Die zit er nu bijna op”, aldus de directievoorzitter gisteren in een toelichting op de kwartaalcijfers. Rodamco Europe verwacht dit jaar voor nog eens 100 miljoen euro kantoorpanden af te stoten.

Winst

De Rotterdamse onderneming boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 77,2 miljoen euro, 11,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winststijging kwam goeddeels op het conto van panden die vorig jaar zijn aangekocht. De nettohuuropbrengsten stegen met 7,5 procent. Verder had de vastgoedbelegger profijt van de lagere rentelasten.

Het concern wist in het eerste kwartaal gemiddeld 96,2 procent van zijn panden te verhuren. Hulshoff denkt dat hij dit percentage over heel 2003 kan vasthouden. Mede op basis van deze verwachting rekent Rodamco voor het gehele jaar op een groei van de nettowinst met ongeveer 5 procent.

De waarde van de onroerendgoedportefeuille bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 6,5 miljard euro. Dat betekent een stijging van 6,9 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2002, aldus Rodamco Europe.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels