nieuws

‘Huisvesting ouderen dichtbij kinderen’

bouwbreed

den bosch ­ De regels voor tijdelijke huisvesting voor ouderen moeten worden aangepast. Dit vinden Gedeputeerde Staten van Noord­Brabant.

GS vraagt minister Kamp van VROM deze regels te veranderen, zodat ouderen op leeftijd dicht in de buurt van hun kinderen kunnen wonen. Het bouwen of verbouwen van een woning die geschikt is voor een oudere, botst vaak met het gemeentelijke bestemmingsplan of het ruimtelijk beleid van de provincie. Ook voor het bouwen van een woning in het buitengebied gelden beperkende regels.

Volgens GS van Noord­Brabant moeten de Huisvestingswet en het Huisvestingsbesluit zodanig worden gewijzigd dat bestaande bouwwerken zoals schuren of garages tijdelijk, met een vergunning, als woonruimte kunnen worden aangemerkt. Ook tijdelijke nieuwbouw moet mogelijk zijn. Komt de woonruimte vervolgens weer vrij, dan vervalt de vergunning. Het bouwwerk krijgt dan weer de oorspronkelijke bestemming of dient te worden afgebroken.

De discussie over de huisvesting van ouders dichtbij hun kinderen ontstond in de Brabantse gemeente Boekel. Die gemeente had het mogelijk gemaakt dat zo’n 130 ouderen in verbouwde schuren en garages bij hun kinderen konden wonen. Dit bleek te botsen met de Wet op de ruimtelijke ordening en minister Kamp verbood deze vorm van inwoning. Later heeft hij de huisvesting gelegaliseerd. Gemeenten moeten volgens de minister de inwoningen wel regelen via hun bestemmingsplannen. GS vraagt echter om een landelijke aanpassing van de regels.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels