nieuws

Zandhagedis houdt bouw bungalowpark tegen

bouwbreed Premium

HAARLEM – In het duingebied De Ruigenhoek bij Noordwijkerhout mogen geen recreatiebungalows komen, omdat er zandhagedissen leven. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem besloten.

Aannemingsbedrijf Regiobouw Haarlemmermeer had in het duingebied 120 bungalows en een motel willen bouwen. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit ging echter niet akkoord met het project. De locatie is een leefgebied van zandhagedissen. De zandhagedis is een beschermde diersoort in Europa. De aannemer vocht het besluit van het ministerie aan bij de rechter. Regiobouw wees onder meer op het economisch belang van het bungalowpark en op de werkgelegenheid.

De bestuursrechter vindt dat belang echter niet opwegen tegen de bescherming van de zandhagedis. Volgens de rechter zou door de bouw van het park het leefgebied van het diertje worden aangetast.

De stichting Duinbehoud, die de aanwezigheid van zandhagedissen bij het ministerie had gemeld, is erg verheugd over de uitspraak. De organisatie stelt dat de rechter de instandhouding van een beschermde diersoort de voorkeur heeft gegeven boven een economisch belang. Dat kan gevolgen hebben voor andere bouwprojecten in natuurgebied, zegt Duinbehoud. (anp)

Reageer op dit artikel