nieuws

Timmermans maakt ramen inbraakwerend

bouwbreed Premium

hardenberg – Draai- en uitzetramen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen levert Timmermans Hardglas. De fabrikant uit Hardenberg voorziet alle ramen van voorgemonteerd inbraakwerend veiligheidsbeslag. In de ramen zit (isolerend) hardglas of 007 inbraakwerend hardglas. Timmermans zegt elk type in uiteenlopende veiligheidsclassificaties te kunnen leveren.

Vergeleken met conventionele kozijnen kunnen hardglazen draai- en uitzetramen met enkelglas of ISO/dubbelglas volgens Timmermans zonder raamconstructie toe. Ze kunnen rechtstreeks in het kozijn worden geplaatst omdat het hang- en sluitwerk is voorgemonteerd. De tochtstrip zorgt voor een afdoende afsluiting. Enkelglas uitvoeringen levert de fabrikant met gladgefreesde randen af; het ISO-raam met een smal wit of zwart kunststof afwerkingsprofiel.

Timmermans noemt het lichtdoorlatend oppervlak aanzienlijk groter dan bij traditionele ramen. Voor de architect biedt het raamconcept ruimere mogelijkheden voor het ontwerp omdat de traditionele houten omlijsting vervalt en het effectieve raamoppervlak beduidend groter is. De bouwer is door het voorgemonteerde hang- en sluitwerk en de eenvoudige inbouw sneller klaar. De fabrikant behandelt standaardglas na en verbetert zo de stijfheid en sterkte van de plaat. Hardglas heeft een glad blijvend uiterlijk, een lagere doorbuigingscoëfficient en een hardere – dus sterkere – structuur. ISO-HR-Hardglas is TNO-gekeurd conform KOMO-BRL-K 705/01, BRL 2202 en NEN 3567.

De inbraakwerende uitvoering voldoet aan NEN 5096. Hardglas is KIWA-gekeurd conform BRL 2206.

De Hardenbergse onderneming biedt ook de Tim-Color aan. Dat is een glaspaneel uit twee glasbladen waarop aan de binnenzijden een speciale glasverf is ingebrand. Deze twee glasbladen worden met behulp van speciale folies samengevoegd als gelaagd glas. Deze thermisch behandelde gelaagde glassoort weerstaat temperatuurschokken van minimaal 100 graden Celsius. Thermisch versterkt glas heeft een hogere weerstand tegen (spontane) breuk. Timmermans verhit daarvoor het glas tot 700 graden Celsius en laat het vervolgens gecontroleerd afkoelen. De oppervlakken krijgen zo een constante kompressiebelasting die het glas de specifieke eigenschappen geven. Tim-Color voldoet aan Nen EN 1863, BRL 2206 en KOMO NR K22629.

Reageer op dit artikel