nieuws

Snel afspraken over sleutelprojecten

bouwbreed

den haag – Binnen anderhalf jaar heeft het Rijk over alle zes Nieuwe Sleutelprojecten (NSP) met de betrokken gemeenten concrete uitvoeringsafspraken gemaakt.

Dit staat in de voortgangsrapportage die minister Dekker van VROM gisteren aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Breda hebben als laatsten het afgelopen jaar hun masterplannen gepresenteerd. Amsterdam Zuidas en Arnhem hadden die al eerder gereed. Voor Rotterdam Centraal is geen nieuw masterplan gemaakt. Nadat de eerste versie door het Rijk werd afgekeurd, zijn Rijk en gemeente aan de slag gegaan met een nieuw plan. Daarbij hebben ze zich beperkt tot een plan voor het directe stationsgebied.

Arnhem Centraal is van de zes NSP�s het verst. Al enkele jaren geleden is begonnen met de vernieuwing van de stationsomgeving. Het nieuwe station zal in 2006 klaar zijn. Voor Den Haag Centraal rekent de gemeente erop dit jaar met de bouw van de ov-terminal te beginnen en Utrecht Centraal begint in 2006 met de meeste werkzaamheden.

Breda presenteert in de tweede helft van volgend jaar een voorlopig ontwerp voor de ov-terminal, Rotterdam is momenteel bezig met de architectenselectie voor een dergelijke terminal en voor de Amsterdam Zuidas (rondom een nieuw ondergronds station Zuid/WTC) zoeken gemeente en Rijk naar private financiers. Besluitvorming hierover is begin 2005 voorzien.

Reageer op dit artikel