nieuws

Slechts eenderde over van Chinese Muur

bouwbreed

peking – Er is nog maar eenderde over van de 2000 jaar oude Chinese Muur. Dat melden de Chinese staatsmedia. Dertig procent is nog feitelijk een muur, eenderde bestaat uit hopen steen en keien en de rest is volledig verdwenen, bericht de krant Beijing Daily. Het verval is vooral veroorzaakt door generaties boeren die stenen […]

peking – Er is nog maar eenderde over van de 2000 jaar oude Chinese Muur. Dat melden de Chinese staatsmedia. Dertig procent is nog feitelijk een muur, eenderde bestaat uit hopen steen en keien en de rest is volledig verdwenen, bericht de krant Beijing Daily.

Het verval is vooral veroorzaakt door generaties boeren die stenen uit de muur gebruikten voor de bouw van hun eigen huizen of stallen.

De toestand zou zo ernstig zijn, dat het Wereld Monumenten Fonds het erfgoed op de lijst van honderd gebouwen heeft geplaatst die het ernstigst in gevaar zijn. De internationale stichting Vrienden van de Grote Muur uitte vorig jaar al zijn bezorgdheid over de toestand van het bouwwerk, dat bedreigd zou worden door graffiti en afval.

De Chinese Muur strekt zich uit van Jiayuguan in het noorden tot Shanhaiguan in het oosten en heeft een lengte van 6000 kilometer.

Tot teleurstelling van veel Chinezen zei de Chinese astronaut Yang Liwei vorige maand dat het bouwwerk vanuit de ruimte helemaal niet te zien is, hoewel de bevolking dat altijd wel heeft gedacht.

Reageer op dit artikel