nieuws

Sanyo ontwikkelt airconditioner op gas

bouwbreed

hazerswoude – In Groot-Brittannië zijn de eerste sinds een week in gebruik, maar in Nederland zijn ze pas in februari te zien: de gaswarmtepomp-airconditioners van Sanyo. Het systeem is genomineerd voor een onderscheiding in de categorie Klimaatbeheersing van de VSK die van 9 tot 13 februari plaatsvindt in de Utrechtse Jaarbeurs.

Tijdens deze installatievakbeurs worden de toestellen op de markt gebracht. Airconditioners werkten tot nog toe op elektriciteit. Sanyo ontwikkelde met de Japanse overheid een klimaatsysteem dat aardgas verstookt. Dat maakt de gaswarmtepomp geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Sanyo levert de pomp in vijf uitvoeringen van 22,4 tot 56 kilowatt koelvermogen en van 26,5 tot 67 kilowatt verwarmingsvermogen. Leverancier I.C.E.-trading uit Hazerswoude ziet er grote mogelijkheden voor in bestaande gebouwen. Het gastoestel legt geen extra beslag op de beperkte capaciteit van het elektranet.

De aansluiting op het gasnet vergt weinig voorbereiding. Door de driekwartduimse aansluiting kan het systeem ook op grotere woningen en kantoren worden geplaatst.

Vergeleken met elektrische warmtepompen komen gasgestookte toestellen bij verwarmen sneller op gang en werken ook bij lage omgevingstemperaturen optimaal. In de berekening van de fabrikant bereikt het gastoesel vier keer sneller de volle verwarmingscapaciteit waardoor ruimten sneller op temperatuur zijn.

De gaswarmtepomp draait het hele jaar door op volledig vermogen.

Vanaf min 15 graden Celsius levert het toestel 100 procent verwarmingsvermogen. Een elektrisch apparaat gebruikt bij die omgevingstemperatuur 50 tot 60 procent van het eigen vermogen. Alleen bij temperaturen boven het vriespunt levert de elektrische uitvoering eenzelfde vermogen als de gaswarmtepomp.

Reageer op dit artikel