nieuws

Nieuw landhuis bestaat voornamelijk uit dak

bouwbreed Premium

witharen – Een landhuis dat onder een enorme kap als het ware verzonken in het landschap ligt.

In de plattelandsgemeente Witharen bij Ommen wordt volgend jaar een landhuis gebouwd waarbij het leien dak tot 100 centimeter boven het maaiveld reikt om twee redenen. Ten eerste willen de toekomstige bewoners alle functies op de begane grond hebben en ten tweede moet het aantal kubieke meters beperkt blijven in het Overijsselse buitengebied.

Om het maximale aantal vereiste kubieke meters bebouwd oppervlak (750 kubieke meter) niet te overschrijden, kreeg het architectenbureau schipperdouwesarchitectuur uit Wierden het idee om het leefgedeelte schuil te laten gaan onder een enorme dakpartij. “Door de kap te laten zakken, voorkomen we dat het qua aanzicht een enorm grote landvilla wordt”, aldus project-architect M. Schipper.

Om toch daglicht toe te laten, zijn enkele uit- en insneden in de dakkap gemaakt.

De entree bestaat uit een grote glaspartij met houten puien. Ook aan de zijde van de hobby-, woon- en werkruimten en het sanitaire gedeelte zijn transparante erkers gemaakt. Een aantal daklichten zorgt tevens voor daglicht in de hal.

De schuin oplopende daklijn vloeit voort uit de bezonning van het huis die op het zuiden is gericht. De sterk hellende kap doet herinneren aan de oude hallenboerderijen die in deze omgeving staan. De boerderijen worden gekenmerkt door grote kappen.

Begin volgend jaar wordt de huidige boerderij en de bijgebouwen, die in slechte staat verkeren, gesloopt. De bouwkosten bedragen circa 350.000 euro.

Reageer op dit artikel