nieuws

Nieuw dak boven enorm schilderij

bouwbreed Premium

den haag – Boven op het enorme doek van het Panorama Mesdag zijn nog een paar noodvoorzieningen te zien die moeten voorkomen dat eventueel lekwater het schilderij beschadigt. Binnenkort zijn ze overbodig nu Boko Dakbedekkers uit Wormerveer het dak totaal renoveert.

De oude dakbedekking uit het begin van de jaren tachtig liet ernstig te wensen over. Als gevolg van slechte detailleringen waren vele lekkages ontstaan. Die bedreigden niet alleen het enorme schilderij van Mesdag maar ondermijnden ook de dakconstructie. Volgens uitvoerder A. Flake van Boko filiaal Schiedam kon hemelwater onder meer bij de ramen van de lichtkoepel onder het Derbigum komen: “Bij het verwijderen van de bestaande dakbedekking bleken de vuren liggers onder het originele dakhout voor een groot deel verrot te zijn.”

Het gebouw is zestienkantig en heeft van bovenaf een enigszins eivormig ontwerp. De dakbedekker liet de houten draagconstructie van het dak speciaal schaven, omdat de balken in doorsnede niet rechthoekig maar trapeziumvorming moesten zijn om de ronding te kunnen maken.

De oude dakbedekking is geheel verwijderd inclusief underlaymentplaten en tengels. “Op de nieuwe vuren G en G-delen uit 1890 hebben we 12 millimeter okumé multiplex gemonteerd.

Hieroverheen ligt een dampremmende laag met aluminiumfolie en een polystyreen isolatiepakket van 50 millimeter dik.” Taakstellend was een minimale gewichtstoename van maximaal 30 kilogram per vierkante meter.

Op deze constructieve basis brengt Boko een bitumineuze dakbedekking (sbs) aan waarover een laag epdm komt. Flake: “Omdat we op het dak geen vuur mogen gebruiken, branden we de folie op het maaiveld van de sbs-rollen. Vervolgens rollen we ze andersom weer op, zodat we bij het uitrollen op het dak anders dan bij een traditionele tweelaagse bitumineuze opbouw de afgebrande, zachte laag aan de bovenzijde komt.” Als de sbs op het dak is geschroefd en de naden zijn geföhnd, rolt de dakbedekker de epdm over het sbs.

Voorman M. Grooteman: “De zachte laag van het sbs plakt aan de bitumineuze kant van het epdm. Een goede hechting komt tot stand door de materialen met een roller stevig aan te drukken.”

Als Grooteman een dakvlak heeft bedekt, föhnt hij de overlap van 5 tot 6 centimeter dicht. Flake: “Het mooie van epdm is hierbij dat je hoekjes niet hoeft in te snijden. Het rubber is zo buigzaam dat het eenvoudig is �om� te vouwen en vast de föhnen.

Ondanks het feit dat het werk enige vertraging heeft opgelopen doordat de onderliggende constructie ernstiger beschadigd bleek dan verwacht, ziet Flake dit werk als een hoogtepunt. “Het is �maar� 1000 vierkante meter, maar projecten als dit maak je maar één keer in je leven.”

Boko geeft tien jaar garantie op het werk. “Maar redelijkerwijs mag je ervan uitgaan dat dit dak zeker dertig jaar meegaat.”

Naast het dakvlak voorziet Boko ook de goten van epdm. Hierbij volstaat één enkele laag. Verder brengt de dakbedekker zinken afdekstukken op de gootranden aan en krijgt de pinakel boven op de koepel een nieuwe zinken bedekking.

Flake verwacht het werk eind januari op te leveren.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Stichting Panorama Mesdag

Architect: André van Lier

Hoofdaannemer: Boko Dakbedekkers, Wormerveer

Ramen: Brakel Atmos, Uden

Schilderwerk: Kroon Schilderwerken, Volendam

�Projecten als dit maak je maar één keer in je leven�

Reageer op dit artikel