nieuws

KWS-dochter moest slikken of stikken

bouwbreed Premium

willemstad – Het was slikken of stikken, betalen of failliet gaan. De advocaat van oud-directeur C.L. van De Antillen NV, de Curaçaose dochter van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), heeft ter verdediging van zijn cliënt voor de rechtbank in Willemstad aangevoerd dat het bedrijf niet anders kon dan steekpenningen betalen aan politici. “Anders zouden er geen overheidsopdrachten binnenkomen. De top van KWS in Nederland was daarvan op de hoogte.”

In de hoop opdrachten binnen te krijgen, heeft De Antillen NV de afgelopen twee jaar, onder leiding van L., zeker 850.000 euro betaald aan politici en ambtenaren. Op die manier zou het bedrijf het project Voorrijwegen van de internationale luchthaven Hato hebben binnengesleept. Een klus die volgens de eerste begroting iets meer dan 2,5 miljoen euro zou kosten, maar die bij de uiteindelijke gunning voor een slordige 5 miljoen euro in de boeken kwam. Een groot deel van de �meerkosten� is aan de strijkstok van politici en ambtenaren blijven hangen, maar ook de Curaçaose directievoerder pikte een aanzienlijk graantje mee.

Volgens advocaat L. Spigt is de Nederlandse directeur meegesleurd door frauderende politici. Als enige van de achttien verdachten die al enkele weken voor de rechter staan, heeft L. toegegeven in de fout te zijn gegaan. Spigt: “Het was een kwestie van kiezen of delen. Betalen aan politici in ruil voor opdrachten of afstevenen op een faillissement. Mijn cliënt is met volle instemming van KWS gezwicht om tegen betaling van ambtenaren of politici opdrachten binnen te halen. Niet om zichzelf persoonlijk te verrijken, maar om het bedrijf draaiende te houden. Bij elke vertraging van opdrachten dreigden nieuwe ontslagen. Daarom nam het moederbedrijf geen actie”, aldus de advocaat van L., die zelf het proces niet bijwoont omdat hij in Nederland herstelt van een beroerte.

Het meeste geld dat het aannemersbedrijf betaalde kwam in handen van acquisiteur Rob Salas, die het verdeelde onder politici die ook terechtstaan. In het vierde kwartaalverslag van 2002 van het bedrijf werden de bedragen wel geboekt. Als motivatie werd gegeven dat “de acquisitiefunctie van Salas is versterkt omdat goede relaties in deze Zuid-Amerikaanse wereld voor een succesvol bedrijf een must zijn”.

Maar succesvol was het bedrijf helemaal niet. Enkele maanden geleden moest de helft van het personeel worden ontslagen bij gebrek aan opdrachten. Met uitzondering van het project bij de luchthaven werd het bedrijf nauwelijks opdrachten door de overheid gegund. Voor L. zijn de druiven extra zuur. Het moederbedrijf liet hem als een baksteen vallen en stelde hem in mei van dit jaar op non-actief. Zijn advocaat moet hij zelf betalen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar cel tegen L. Maar zijn advocaat hoopt dat hij de hand over het hart strijkt, zeker nu de voormalige directeur open kaart heeft gespeeld.

De rechter doet morgen uitspraak.

Reageer op dit artikel