nieuws

Glaspaneel winkelcentrum Klanderij valt naar beneden

bouwbreed

ENSCHEDE – In het recent opgeleverde winkelcentrum De Klanderij is afgelopen zondag een glazen dakpaneel van 1 bij 4 meter naar beneden gekomen.

Er vielen geen gewonden, doordat het paneel een half uur na sluitingstijd neerstortte. De gemeente Enschede, aannemer Heijmans en beheerder Prowinko hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.

Het glazen dakpaneel maakt deel uit van een sheddak. Het gedeelte onder de vijf sheddaken is uit voorzorg afgezet voor winkelend publiek. De aannemer maakte vannacht een hulpconstructie die de aluminium kokerspanten van de sheddaken met elkaar verbindt, zodat het is uitgesloten dat er meer glaspanelen naar beneden vallen. Na inspectie van het bureau Handhaving kan het gehele winkelcentrum vandaag weer open.

Volgens een woordvoerder van het bureau Handhaving is de waarschijnlijke oorzaak van het incident vastgesteld. “De zijdelingse inklemming van het glaspaneel in het profiel was onvoldoende in combinatie met de stormachtige wind op zondag”, luidt zijn uitleg.

De neergestorte glasplaat betreft veiligheidsglas en is volledig intact gebleven. De schade aan de natuurstenen vloer en andere elementen is gering. Het gat is tijdelijk afgedekt met een multiplexplaat. Volgens de woordvoerder worden hoogstwaarschijnlijk de kokerspanten van de sheddakconstructie onderling verbonden met trekstangen. Dat maakt de dakconstructie stabieler.

Reageer op dit artikel