nieuws

Gemeenteraad Utrecht stemt in met masterplan centrum

bouwbreed Premium

utrecht – De gemeenteraad van Utrecht heeft – zij het morrend – ingestemd met het masterplan waarmee de gemeente het stationsgebied wil renoveren. De raad stelde veel extra eisen, waaronder meer financiële garanties van de private partners die aan het plan zullen meebouwen. Verder wil de raad tot duizend extra huizen in het gebied laten bouwen.

Het plan omvat een totale aanpak van het nu als desolaat ervaren gebied rond het station, Hoog Catharijne en de Jaarbeurshallen. Het plan kost 2 miljard euro en voorziet in dichte bebouwing met flats tot 100 meter hoogte.

En dat waren meteen de punten die de raad niet zinden. Vooral het volbouwen van een aantal pleinen werd raadsbreed afgewezen. De oppositie sprak zelfs opnieuw van kiezersbedrog, omdat de bevolking in een referendum had gekozen voor lichte bebouwing met veel groen. Open pleinen met zicht op het station moeten volgens de raad ten minste nog iets van deze wens inlossen.

Aan de hoogbouw wilde de raad zich nog niet committeren. Een tweede traverse over de Catharijnesingel werd afgewezen. Vastgoedbedrijf Corio, als partner betrokken bij de ontwikkeling van het plan en een van de grote financiers, had deze oversteek juist geëist om een winkelrondje Hoog Catharijne mogelijk te maken.

Zowel Corio als de Jaarbeurs en NS Vastgoed spraken afgelopen week hun aarzelingen uit over het gepresenteerde plan. Zij zijn alledrie grootgrondbezitters in het gebied. Een eerder plan ging drie jaar geleden niet door omdat de Jaarbeurs zich terugtrok. Reden voor de raad om ditmaal harde garanties te vragen..

Het aantal huizen lag in het oorspronkelijke plan rond 1800. Vooral op aandrang van de PvdA-fractie komen er nu duizend extra woningen bij. Wethouder W. Lenting (Leefbaar Utrecht) liet weten dat de bouw ervan zal afhangen van de vraag naar dure stedelijke appartementen in Utrecht.

Ook de andere gestelde eisen en veranderingen kon hij niet ter plekke inwilligen, maar wel zegde hij toe zich er in onderhandelingen met de private partijen sterk voor te maken.

Reageer op dit artikel