nieuws

Gemakkelijk de grootste dubo-vissen vangen

bouwbreed

rotterdam – Keuzen die in de vroege fasen van het ontwerp worden gemaakt, zijn vaak veel bepalender voor de milieulast van een gebouw dan wat er later gebeurt. Maar rekenprogrammas als Ecoquantum maken die gevolgen pas aan het eind van het ontwerpproces zichtbaar. Een nieuw boek met tien doorgerekende varianten geeft snel een globale indruk.

Tien bekende dubowoningen passeren in het variantenboek de revue: de Panda-woningen in Harderwijk, Ecobuild in Petten, CO2-balanswoningen in Leeuwarden, Loftwoningen in Almere en nog een handvol andere voorbeeldprojecten. Daarmee zijn meteen de meest voorkomende woningtypen behandeld, uiteenlopend van appartement, rijtjeswoning, twee-onder-één-kap tot vrijstaand. Stuk voor stuk worden ze gerelateerd aan een referentieproject van vergelijkbaar type en omvang. Door vervolgens te spelen met de dakvorm, gevel, de garage bij de woning te trekken, zonnepanelen toe te voegen of kozijnen uit te voeren in duurzaam geproduceerd hout, wordt gekeken wat de invloed is op de totale milieuscore. Achterin het boek worden de �grote vissen� op de verschillende gebieden nog eens bondig samengevat. De herkomst van het gebruikte hout blijkt daarbij sterk van invloed. Zonnepanelen kunnen ook een flinke bijdrage leveren, mits in grote oppervlakken toegepast.

Discutabeler

Ook isolatiemateriaal draagt veel bij aan de milieuscore. De bijdrage van ventilatiesystemen blijkt wat discutabeler. Alleen hoogrendement-ventilatiesystemen met warmteterugwinning leveren een positieve bijdrage aangezien daardoor minder energie nodig is voor ruimteverwarming. Zodra dergelijke installaties minder efficiënt werken, kunnen ze een negatieve bijdrage hebben. Stapelen en schakelen heeft door het delen van wanden en vloeren, en daardoor beperkte materiaalgebruik, wel een groot effect.

Aan de uitgave is een cd-rom toegevoegd met een zogenaamde voorontwerp-tool. Daarmee kan al in de voorontwerpfase snel een oordeel worden geveld over de milieuscore.

H. Potz, P. Bleuze, A. Hoogers, �Variantenboek, Milieuprestatie Vormgegeven�, uitg. Aeneas, ISBN 9075365616, prijs: e 39,-.

Reageer op dit artikel