nieuws

Europees commissaris bekijkt handelen VS in Irak-zaak

bouwbreed Premium

brussel – Europees commissaris voor Handel Lamy gaat bekijken of het uitsluiten van landen bij de wederopbouw van Irak wel kan. Dinsdag lekte een memo van het Amerikaanse Ministerie van Defensie uit waaruit blijkt dat slechts 63 landen in aanmerking komen voor contracten.

Rusland, Duitsland en Frankrijk zijn flink in de gordijnen gejaagd door het memo van onderminister Paul Wolfowitz. Bedrijven uit de landen die oorlog in Irak niet steunen mogen niet meedingen naar wederopbouwcontracten in Irak. Voorlopig gaat het het om 26 projecten met een totale waarde van 18,6 miljard dollar. Nederland behoort wel tot de uitverkorenen. Frankrijk heeft al laten weten de handelwijze van de VS te willen toetsen aan de regels van de Wereld handels Organisatie (WTO). Duitsland heeft de stap van Washington �onaanvaardbaar voor de Duitse regering� genoemd. En Moskou eist dat alle landen mee mogen doen met de aanbestedingen van de projecten.

Lamy gaat nu dus onderzoeken of de VS zich wel aan de WTO-regels houdt. Hij sluit op voorhand echter niet uit dat het afwijzen van ondernemingen uit landen die de oorlog niet steunen, onder strikte voorwaarden is toegestaan. Voor president Bush komt het uitlekken op een ongelukkig moment. Het gebeurde vlak voor hij zijn gezant Baker in Moskou, Berlijn en Parijs wilde laten vragen mee te werken aan kwijtschelding van schulden van Irak, aldus de New York Times.

Reageer op dit artikel