nieuws

Brumach Bouwmachines levert eerste Venieri 963 af

bouwbreed

apeldoorn – Wederverkoper Brumach Bouwmachines uit Apeldoorn heeft zijn eerste Venieri 963 afgeleverd aan Loonbedrijf Van Schoonhoven uit Vaassen. Deze 9 tons zware Italiaanse wiellader heeft een capaciteit van 1,50 tot 1,80 kubieke meter. Van dit type rijden er nog maar enkele rond in Nederland.

Een viercilinder turbodiesel van Perkins drijft met 84 kilowatt een hydrostatische transmissie aan. Die komt van Bosch-Rexroth-Hydromatik en heeft vier versnellingen.

Het systeem bestaat uit een hydropomp en twee hydromotoren die automatisch parallel schakelen als er kracht gevraagd wordt en automatisch in serie schakelen als er snelheid wordt verlangd zoals bij het rijden op de weg.

De machine verandert automatisch van versnelling zodra de omstandigheden dat vergen.

De machinist kan in de vierde versnelling de hoop in rijden en de wiellader in deze versnelling laten staan. De machine kiest zelf de juiste versnelling om met volgeladen schop weer uit de hoop te rijden.

De cabine biedt aan alle zijden een goed zicht en de machine is vooral naar achter toe compact. In de cabine zit een stoel van Grammer. De bedieningshandel en overige instrumenten zijn ergonomisch geplaatst. De machinist kan van vooruit naar achteruit schakelen door middel van een schakelaar op de servohandel.

De rijrichting van de wiellader is ook met een schakelaar op het dashboard in te stellen waarna de machine met behulp van een hendel aan de stuurkolom schakelt. De uitvoering voor Van Schoonhoven is af fabriek uitgevoerd met laststabilisator, derde en vierde ventiel en een hydraulische snelwisselaar.

De machine staat voorNederland standaard op 17.5 R 25 Michelin banden.

Reageer op dit artikel