nieuws

Afgeslankt Draka ziet weer volop kansen op herstel

bouwbreed Premium

amsterdam – Draka houdt zich goed staande in moeilijke markomstandigheden. De kabelproducent stevent dit jaar af op een winst van 10 miljoen euro. Bij de jaarwisseling zal de schuldenlast met 50 miljoen euro zijn gereduceerd tot een slordige 575 miljoen euro.

Voor de 7750 medewerkers van Draka gloren weer betere tijden. De herstructureringen zijn vergevorderd en de onderneming beschouwt zich als goed toegerust om te profiteren van de herstellende markten. Bestuursvoorzitter J. van Kesteren is voor 2004 gematigd optimistisch. Een deel van het segment speciale kabels leeft duidelijk weer op. Afgelopen kwartaal verplaatste Draka de activiteiten op het gebied van de kabelvezelkabel van Noorwegen en Frankrijk naar vestigingen in Denemarken en Frankrijk.

Draka, vorig jaar goed voor 1,5 miljard euro omzet, voert momenteel intensief gesprekken met diverse partijen om tot strategische allianties te komen. Doel is zowel het winstniveau als de concurrentiekracht op te krikken.

Van Kesteren signaleert dat de kabelmarkt in de tweede helft van het jaar is gestabiliseerd. Positieve ontwikkelingen rapporteert Draka uit de sectoren energie en transport, waar de afzet zich in een stijgende lijn bevindt. Op het gebied van de glasvezels profiteert Draka van het Chinese marktleiderschap van partner YOFC. De joint venture waarin Draka met de Chinezen samenwerkt, slaagt bij stabiele prijzen de afzet flink op te voeren.

Zowel bij de kabels voor tele- en datacommunicatie als de gewone laagspanningskabel staan de prijzen onverminderd onder druk. De Europese glasvezelactiviteiten ondervinden stevige hinder van de zwakke dollar. De referentieprijzen voor glasvezel spiegelen zich aan de Amerikaanse dollar en bleven het gehele jaar op niveau. Door de wisselkoerseffecten valt de opbrengst in euro�s echter lelijk tegen. De laagspanningskabels kampen met de afgenomen activiteiten op de Europese bouwmarkt.

Reageer op dit artikel