nieuws

Winnende pastabrug draagt zeventig keer eigen gewicht

bouwbreed

delft – Het team van B. Naber won gisteren de nationale Spaghettibruggenbouwwedstrijd die de TU Delft voor de vierde keer in successie organiseerde. Door dit resultaat mag het winnende team naar het wereldkampioenschap in Canada. De wedstrijd kende twee categorieën: bruggenbouw en torenbouw. Een derde hoofdprijs ging naar het mooiste ontwerp.

Volkorenspaghetti is uit den bozen want die is bros volgens Floris den Boer voorlichter bij de spaghettiwedstrijd. “Alleen de blanke spaghetti is in staat trekspanning op te nemen”, aldus Den Boer. De wedstrijdeis bij de bruggenbouw is een overspanning te creëren van 100 centimeter bij een totaal gewicht van brug inclusief lijm en beproevingshaak tussen 250 en 950 gram ongekookte spaghetti en lasagne.

De jury belast de constructies tot ze bezwijken. De brug die het grootste aantal keren zijn eigen gewicht kan dragen is winnaar. Team Naber sleepte de hoofdprijs in de wacht met een brug met een eigen gewicht van 844,7 gram die in staat bleek een gewicht van 59,24 kilogram te dragen. De ratio bedroeg daardoor volgens Den Boer 70,13 ofwel 70,13 maal het eigen gewicht.

De tweede plaats ging naar team R. Groothuis, P. van de Rotte. Zij ontwierpen een brug van 435,4 gram die sterk genoeg was om bleek een belasting van 26,43 kilogram te dragen. Dit resulteerde in een ratio van 60,71.

In de categorie torenbouw ging de hoofdprijs naar team B. Jongejan met een constructie van 60 centimeter hoog, een eigengewicht van 40,4 gram. Deze toren werd minimaal twee minuten belast met het voorgeschreven gewicht van 1 kilogram op een afstand van 10 centimeter buiten de voet van de constructie. Opmerkelijk ging de tweede plaats in deze categorie naar team J. Bloemberg, dat bij de bruggenbouwers derde werd. De schoonheidsprijs ging naar team J. Veerman.

De nationale Spaghettibruggenbouwwedstrijd geldt als voorronde voor de World Open Spaghetti Bridge Building Contest in Kelowna in Canada waar Delftse studenten in 2001 de hoofdprijs behaalden en vorig jaar bij de eerste drie eindigden.

Reageer op dit artikel