nieuws

Subsidie voor sanering van grond gasfabriek Leiden

bouwbreed Premium

leiden – De sanering van de bodem onder de voormalige gasfabriek in Leiden-Noord is een stap dichterbij gekomen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland verstrekken ruim 4,5 miljoen euro subsidie.

Dit bedrag is ongeveer een derde deel van de totale saneringskosten van zo�n 13,6 miljoen euro. Provincie, gemeente en de NUON, die het gasfabrieksterrein in eigendom heeft, hebben afgesproken deze kosten te verdelen.

Het terrein in Leiden is zo�n 10 hectare groot. Volgens een woordvoerder van de Milieudienst West-Holland wordt op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar aan de sanering begonnen. Leiden wil er woningen bouwen.

De sanering is een uitvloeisel van de afspraken die in 1999 zijn gemaakt tussen de provincies, grote steden en de ministeries van VROM en Economische Zaken over herontwikkeling van voormalige gasfabrieksterreinen. De provincies hebben programma�s opgesteld om ervoor te zorgen dat alle terreinen voor 2015 worden gesaneerd, als er plannen bestaan voor een nieuwe bestemming.

Zuid-Holland ligt wat dat betreft vrijwel op schema. Van de 35 gasfabrieksterreinen zijn er veertien opgeschoond. In Maassluis, Brielle en Zoetermeer beginnen de saneringen naar verwachting volgend jaar.

Reageer op dit artikel