nieuws

Stadion met voorbeeldfunctie

bouwbreed

“Dit multifunctionele stadion is al financieel haalbaar bij vijf voetbalwedstrijden per jaar en dat komt doordat het een integraal onderdeel is van de beursactiviteiten van Messe Düsseldorf.”

“Ik ben vooral enthousiast over de wijze van exploitatie, daar kunnen wij in Nederland nog heel wat van leren.”

Het ontbreken van een viel Van der Burg op in de bouwplannen. Er is alleen in een traditionele betonvloer voorzien. De grasmat blijkt buiten het stadion te worden opgeslagen in containers. Staat een voetbalwedstrijd gepland, dan wordt de mat over de betonvloer uitgerold. Aangezien dat maar enkele keren per jaar nodig is, wordt dat financieel aantrekkelijker gevonden dan het keer op keer moeten afdekken van een vaste grasmat als er publieksbeurzen of popconcerten worden gehouden.

“Eigenlijk is hier in Düsseldorf het stadion naar de functie gebracht en niet andersom, zoals wij dat in Nederland vaak doen,” aldus Van der Burg.

Tweede opmerkelijke verschil is de locatie. Van der Burg: “Het stadion ligt op het Messe-terrein en is integraal onderdeel van het hele beursterrein. Onder de tribunes is dan ook een zee aan ruimte gedacht voor allerhande beursactiviteiten, vergaderaccommodatie enzovoort, met daaronder weer een duizendtal parkeerplaatsen. En vergeet het hotel niet dat ernaast wordt gebouwd.”

Ver uit elkaar

Het stoort Van der Burg dat in Nederland beurscomplexen en stadions veelal ver uit elkaar liggen: Galgenwaard, Jaarbeurs, Amsterdam Arena, RAI, Feyenoord-stadion en Ahoy. Voor de kleintjes is het volgens hem van hetzelfde laken en pak. “Ze liggen te ver uit elkaar om er bij grote evenementen gelijktijdig gebruik van te kunnen maken zonder logistieke problemen. Dat is toch jammer. Want nu moeten gemeenten vaak financieel bijspringen om stadions exploitabel te maken. In Duitsland zie je dat veel minder.”

Reageer op dit artikel