nieuws

Snel veel betaalbare wooneenheden voor studenten

bouwbreed Premium

wognum – Een betaalbare en degelijke oplossing voor het huisvestingsprobleem onder studenten. Zo presenteert Ursem Bouwgroep uit Wognum het concept van haar IFD BOX. Met een prijs die gemiddeld vele procenten voordeliger is dan die van overige aanbieders van modulaire bouwsystemen, wil de Noord-Hollandse onderneming snel een groot aantal volwaardige wooneenheden voor studenten realiseren.

Bij acht organisaties voor studentenhuisvesting en woningbouwcoöperaties heeft Ursem Bouwgroep inmiddels een offerte gedeponeerd. Arnoud Heemskerk van het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat de aanbiedingen op korte termijn tot daadwerkelijke opdrachten zullen leiden.

“Wij zijn in staat kwalitatief hoogwaardige studentenhuisvesting te realiseren voor een prijs die andere aanbieders veelal voor onmogelijk houden”, stelt Heemskerk. “Met gemiddelde bedragen van 16.500 euro voor de kleinste wooneenheid van 18 vierkante meter en 18.000 euro voor de grootste van 24 vierkante meter liggen de stichtingskosten van de IFD BOX vele procenten lager dan de goedkoopste aanbiedingen van dit moment. Uit de reacties in de markt maken we op dat partijen blij zijn nu eindelijk over een betaalbare oplossing te kunnen beschikken. Tot voor kort verdween het ene na het andere plan voor de aanpak van het huisvestingsprobleem in de prullenbak omdat het uiteindelijk financieel onhaalbaar bleek. Onze IFD BOX toont aan dat het wel degelijk kan.”

Het concept IFD BOX gaat uit van een gebouwencomplex van twee of drie bouwlagen met elk twintig wooneenheden. De ontwikkeling van de IFD BOX is geïnitieerd door Ursem Bouwgroep en USP Vastgoed uit Hoorn, een aan de Ursem Bouwgroep gelieerde ontwikkelaar. Na een periode van minimaal vijf jaar wordt het gebouw gedemonteerd. De vrijgekomen grond is dan voor USP Vastgoed vrij voor verdere ontwikkeling.

Wat betreft de vormgeving heeft het modulaire studentenhuis weinig weg van een tijdelijk bouwwerk. Door het gebruik van onder meer een verzinkt stalen gevelbekleding in eigentijdse kleuren en een flauw hellend dak oogt het complex vooral als een trendy woonflat. Ontwerp, bouwwijze en gebruik van materialen zijn geheel in overeenstemming met de eisen van het Bouwbesluit.

De indeling van de studentenflats is even efficiënt als eenvoudig. Aan beide kanten van de gang bevinden zich tien eenheden die zo geplaatst zijn dat telkens de natte ruimten aan elkaar grenzen. Aan weerseinden van de 1,80 meter brede gang bevinden zich de ruimten voor de technische installaties – elk gebouw beschikt over een centrale technische ruimte – en het buiten de gevellijn geplaatste trappenhuis.

Hoewel Ursem Bouwgroep over zelfstandige productiecapaciteit beschikt voor de productie van prefab modulaire systemen, is het materiaal van de IFD BOX afkomstig van buitenlandse bedrijven. Heemskerk: “Het ontwerp van de IFD BOX is van onszelf. Wij leveren de specificaties voor de fabrieken en zoeken er de juiste bedrijven bij. Door alle aandacht te geven aan logistieke processen bereiken we een dermate grote efficiëntie dat levering door de eigen fabriek in dit geval niet noodzakelijk is. Bovendien is ons eigen systeem meer gericht op het produceren van meer permanente modulaire huisvesting.”

Met de verkoop van de IFD BOX werkt Ursem Bouwgroep behalve met USP Vastgoed ook samen met Dejo Projecten uit Twello, een bureau dat zich heeft toegelegd op advies, beheer en exploitatie van interim huisvesting. Het projectmanagement wordt in handen gelegd van raadgevend ingenieursbureau Traject Vastgoed Management uit Zevenaar.

Dankzij een nauwgezette voorbereiding en het gebruik van gestandaardiseerde prefab bouwdelen is de bouwtijd extreem kort. Een wooncomplex van zestig eenheden met drie woonlagen kan na afgifte van de bouwvergunning in tien weken sleutelklaar worden opgeleverd.

De combinatie van bouwsnelheid, hoogwaardige bouw en relatief geringe investering biedt woningbouwcoöperaties en organisaties voor studentenhuisvesting ineens perspectief. De wooneenheden kunnen nu afhankelijk van de oppervlakte worden aangeboden voor een relatief lage huurprijs, die per concept varieert van 220 tot 285 euro per maand. Deze berekening is gebaseerd op een afname van 120 wooneenheden.

Asielzoekerscentra

Ursem Bouwgroep heeft nog een plan uitgewerkt om ook asielzoekerscentra (AZC) geschikt te maken voor huisvesting van studenten. In het verleden realiseerde Ursem talloze centra. Door het gewijzigd vluchtelingenbeleid staan nu enkele centra leeg. Ursem wil deze demonteren, verplaatsen en aanpassen.

Het bedrijf heeft hiervoor al een AZC geclaimd. Een wooneenheid heeft gemiddeld drie kamers. Voor nog geen 7000 euro per kamer kunnen deze wederom worden ingezet.

Reageer op dit artikel