nieuws

Secretaris VAC: We willen het optimale

bouwbreed Premium

hoofddorp – Leden van de Vrouwen Advies Commissie (VAC) Haarlemmermeer, die advies geven over woningbouw en woonomgeving, voelen zich dikwijls een roepende in de woestijn. Zij putten moed uit de magere successen die zij boeken. “Alle kleine beetjes helpen.”

Gewapend met een eigen rode bouwhelm nemen vijf leden van VAC Haarlemmermeer een woonwijk in Vinex-locatie Floriande in Hoofddorp onder de loep. “Het is frustrerend te zien dat soms niets met onze adviezen wordt gedaan”, zegt secretaris M. Cretz van VAC Haarlemmermeer.

Dit jaar bracht haar commissie 56 adviezen uit, variërend van parkeergelegenheid tot de ideale plek voor stopcontacten. In de praktijk blijkt dat slechts 2 procent van de VAC-adviezen wordt opgevolgd. Maar Cretz, die op vrijwillige basis ruim dertig uur per week besteedt aan de commissie, laat zich niet uit het veld slaan. “Alle kleine beetjes helpen. Onlangs werden toch op ons advies openslaande deuren vervangen door schuifdeuren.”

Tijdens de rondleiding op eiland 2 in Floriande maakt Cretz aantekeningen en vergelijkt zij de huidige stand van zaken met een eerder VAC-advies uit 2000. Regelmatig laat zij haar ongenoegen blijken. “Wij willen het optimale zien. Deze ramen op heuphoogte zijn echt te laag om je keuken praktisch in te richten.”

Projectmanager S. Blanckenburg van Bouwfonds leidt de leden langs vijf typen woningen die nog moeten worden opgeleverd. Geduldig beantwoordt hij vragen en luistert hij naar veel commentaar. Hij wordt gewezen op twee deuren die tegen elkaar slaan. Gebrek aan bergruimte. Stopcontacten die te dicht bij de muur zijn gevestigd, kleine tuinen, smalle keukens, overbodige muren en gebrekkige parkeergelegenheid.

Blanckenburg vindt het werk van de VAC�s goed want “daardoor blijf je scherp”. Daarbij merkt hij eerlijkheidshalve op dat hij sommige kritiek gezeur vindt. “We kunnen niet alle ramen op dezelfde hoogte laten uitvoeren, want we streven ook naar diversiteit.”

De VAC, opgericht vlak na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam, bestond van oudsher alleen uit huisvrouwen. Deze dames vonden dat bouwers geen oog hadden voor praktische zaken in het huis. Zij gaven tips en bundelden hun krachten, wat leidde tot de oprichting van de Vrouwen Advies Commissie. Hun visie resulteerde onder andere tot de inmiddels veel toegepaste opbergkast onder de trap.

Ruim een halve eeuw later zijn er ongeveer tweehonderd lokale VAC�s. Sinds een paar jaar bestaan de commissies niet meer uit vrouwen alleen. Cretz: “De tijden zijn veranderd. Vrouwen werken buitenshuis en mannen doen meer in het huishouden.”

VAC Haarlemmermeer bestaat uit tien vrijwilligers, waaronder twee mannen. De werkzaamheden bestaan uit het kritisch bekijken van bouwtekeningen en bestemmingsplannen, het uitbrengen van bouwadviezen en overleg voeren met gemeente, projectontwikkelaars en stadsarchitecten. Ook praten de leden regelmatig met belangengroeperingen zoals seniorenorganisaties en de belangengroep gehandicapten. “We nemen alle gebruikerswensen mee”, zegt Cretz. De leden worden door het landelijk contact van de VAC geschoold. Daarbij komen diverse aspecten zoals veiligheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid aan de orde.

Volgens Cretz worden de VAC�s steeds serieuzer genomen. “Vroeger bestond bij de bouwers nogal wat weerstand om met een club vrouwen rond de tekentafel te zitten. Nu ontvangen projectontwikkelaars ons met koffie en gebak”, schetst Cretz een beeld van de veranderingen.

Ook de verhouding met de gemeente Haarlemmermeer is volgens haar aanzienlijk verbeterd. “Volgende maand sluiten we een convenant, waarin onder andere afspraken worden gemaakt over het aanleveren van bouwtekeningen.”

Is de relatie met de bouwers, de ontwikkelaars en de gemeente in de loop der jaren sterk verbeterd, de relatie met architecten laat daarentegen volgens Cretz nog veel te wensen over. “Architecten gaan voor de buitenkant en luisteren niet naar ons”, luidt haar klacht. Toch blijken de ontwerpers niet altijd om het VAC heen te kunnen. In nieuwbouwwijk Getsewoud in Nieuw-Vennep werden op aandringen van de VAC een ontwerp en de kleurstelling aangepast. “Het was geen gezicht. De paarse golven aan de gevels hingen voor de ramen.”

Na ruim twee uur zit de rondleiding in Floriande erop. Bij de bouwkeet van Bouwfonds nemen de VAC-leden afscheid van de projectontwikkelaar. Binnen een paar weken valt bij Bouwfonds wederom een adviesrapport op de mat met opnieuw een lange lijst van wensen.

Reageer op dit artikel