nieuws

Oud en nieuw versmelten in stadsschouwburg

bouwbreed Premium

haarlem – Terwijl de voorgevel van de Haarlemse Stadsschouwburg en de zaal in oude glorie worden hersteld, komt ook in de nieuwbouw aan de achterkant de ritmiek van de gevel terug. Nu het herziene ontwerp door het college van B en W is goedgekeurd, kan in augustus 2004 de bouw beginnen.

“Oud en nieuw contrasteren niet, maar versmelten met elkaar tot een nieuw geheel”, zegt projectarchitect K. Kaltenbach van Erick Van Egeraat Associated Architects. Het Rotterdamse bureau moest een eerder ontwerp herzien, omdat Haarlem niet meer dan 17,5 miljoen euro mocht besteden in plaats van de eerder geplande 26 miljoen euro.

Het concept van het oude ontwerp is zoveel mogelijk aangehouden. Zo kan het nieuwe entreegebouw, dat verdiept zal worden aangelegd, blijven zoals het was. De informatiebalie en het café staan in feite los van het theater. Precies op de grens van oud en nieuw vindt de kaartverkoop plaats.

Achter in het entreegebouw kan de bezoeker een paar trapjes omhoog zodat het glazen ovale gebouwtje aansluit op het bestaande gebouw, dat vanwege de monumentale status (1916) zo min mogelijk zal worden aangetast.

Oud en nieuw vloeien volgens Kaltenbach in elkaar over. Het dak van het entreegebouw en de sokkel van het backstage-gedeelte worden, net als het bestaande gedeelte, uitgevoerd in baksteen. De lateien van keramiek en de groen-witachtige tegeltjes bij de oude ingang komen terug in het keramische middengedeelte van de achterbouw, terwijl het bovenste deel wordt opgetrokken uit semitransparant glas. Kaltenbach: “De overgang van zwaar naar licht geeft het gebouw de aanblik van een ijsberg, met bovenop een een tipje sneeuw.”

Voorjaar 2006 wordt de stadsschouwburg met dit nieuwe uiterlijk opgeleverd.

Reageer op dit artikel