nieuws

Nutsbedrijven voeren hun projecttijd op na boetedreiging

bouwbreed Premium

londen – Het bij de Britten ingevoerde systeem om gww-aannemers en nutsbedrijven een boete te geven als ze werkzaamheden in het wegdek niet op tijd opleveren, werkt volkomen averechts. Bijna de helft van de nutsbedrijven geeft sindsdien bewust een te lange oplevertijd op.

Daarbij komt dat het leggen of repareren van kabels, gaspijpen of waterleidingen in de weg in veel gevallen slecht wordt uitgevoerd. Dat stelt de automobilistenclub RAC in een rapport.

In heel Groot-Brittannië worden jaarlijks 1,1 miljoen werkzaamheden aan of in de weg uitgevoerd. Alles bij elkaar zijn er meer dan 150 bedrijven die wel eens in de weg moeten graven. Sinds daarbij een boete dreigt als het werk niet op tijd klaar is, hebben alle nutsbedrijven bewust de geschatte projecttijd opgevoerd. Hoewel de projecten nu tot 50 procent langer duren dan vroeger, is er geen enkele gemeente die daar vraagtekens bij zet.

De RAC vindt daarom dat nuts- en telecombedrijven voortaan vanaf de eerste dag dat ze in de weg graven �huur� moeten betalen. Directeur E. King: “Het huidige systeem werkt niet. Als we de utiliteitsbedrijven niet kunnen vertrouwen, dan moeten ze de rekening gepresenteerd krijgen.”

Een proef met �wegstrook huur� in Middlesborough en Camden heeft ertoe geleid dat veel werkzaamheden sneller klaar zijn. Op drukke wegen loopt de huur in deze plaatsen op tot 1500 euro per dag.

Reageer op dit artikel