nieuws

Joosten koopt Belgische steengroeve

bouwbreed Premium

werkendam – Joosten Bouwstoffen heeft een meerderheidsbelang verworven in een Belgische steengroeve. De nieuwe aanwinst is goed voor een jaarlijks productie van 250.000 ton. De huidige capaciteit van ongeveer 800.000 ton van de onderneming uit Werkendam groeit door de overname met eenderde. Het eigendom deelt Joosten met een Belgische branchegenoot.

De groeve gaat onder Joosten voor de Benelux en de Duitse markt produceren. Het kalkzandsteen dat op de bij Luik gelegen locatie wordt gewonnen is bestemd voor de aanleg van wegen, funderingen, rivierkribben, beddingen en kanalen. Daarnaast wordt ook blauw graniet gewonnen dat wordt gebruikt voor keukenbladen, dorpels, monumenten, grafstenen en beeldhouwwerken.

In het Noorse Odda beschikt het bedrijf ook over een eigen groeve. Stenen die vrijkomen bij de tunnelbouw in Noorwegen worden daar verwerkt tot bouwmateriaal en verscheept naar Werkendam waar het bedrijf een eigen opslagterrein heeft.

Voor de export werkt de bouwstoffenleverancier samen met de Noorse partner Norheimsund. Joosten heeft daarbij net als in België een meerderheidsbelang in de groeve.

Joosten is sinds 2000 actief op de bouwstoffenmarkt. De onderneming heeft na drie jaar een omzet van zo�n 7,5 miljoen euro. Het bedrijf beschikt ook over een recycletak die jaarlijks 100.000 ton puin tot bouwmateriaal verwerkt. Bij het bedrijf werken 12 mensen. Directeur G. Keukens kijkt ondanks de economische tegenwind terug op een gunstig verlopen 2003. “We voelen het wel, maar mogen niet klagen. De omzet vertoont nog steeds een geleidelijke stijgende lijn”.

De stenenleverancier maakt onderdeel uit van de Joosten Groep, een bedrijf dat begin jaren negentig is opgezet door twee broers en aanvankelijk alleen kunststoffen leverde. Met die activiteit realiseert de in het Gelderse Gendt gevestigde groep een omzet van zo�n 25 tot 30 miljoen euro. De derde tak van het bedrijf, Joosten-van Huet, levert bouwmaterialen zoals kleding, hekken en verkeerspalen. De kleinste onderneming van het trio realiseert jaarlijks een omzet van 5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel