nieuws

Grote economieën zoeken voorzichtig weg omhoog

bouwbreed

voorburg – De economie in Duitsland, Frankrijk en Nederland zoekt weer de weg omhoog. In Nederland steeg het bruto binnenlands product na drie kwartalen krimp van juli tot oktober 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Puur afgaand op de cijfers is de recessie ten einde, zegt H. Berendsen van de Stafgroep Economisch Onderzoek Rabobank. Een licht positieve ontwikkeling noemt Berendsen het bestedingspatroon van de Nederlandse huishoudens. Gezinnen geven dan wel minder uit dan een jaar geleden, maar vergeleken met het vorige kwartaal is de terugval een halt toegeroepen. “En dat ondanks de dalende koopkracht, de teruglopende werkgelegenheid en het warme weer in augustus en september, wat de consument ook niet bepaald aanzette tot aankopen.”

Berendsen waarschuwt voor te groot optimisme. “Daarvoor is onze concurrentiepositie te veel verslechterd, als gevolg van de hoge loonkosten en de stevige koersstijging van de euro.” Deze punten kunnen een krachtig herstel van de uitvoer belemmeren.

Verder bestaat het gevaar dat de weinig florissante koopkrachtontwikkeling en de groeiende werkeloosheid roet in het eten gooien. Bovendien zal de overheid, als belangrijkste motor van de nationale consumptie, een stapje terug doen. Het effect van het vele geld dat ze nog steekt in vooral zorg en nationaal bestuur ebt langzaam weg als de aangekondigde bezuinigingen in praktijk worden gebracht, schetst Berendsen.

Ook Duitsland en Frankrijk klimmen uit het dal. Beide landen zagen hun economie in het derde kwartaal licht groeien. De Duitse economie kende van juli tot en met september een bescheiden groei van 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar was er sprake van een krimp van 0,2 procent. Analisten hielden rekening met een groei van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Ze gingen van tevoren uit van een krimp van 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Duitsland zag de export het afgelopen kwartaal sterk toenemen doordat de economie in andere delen van de wereld aantrekt. De export draagt voor ongeveer eenderde bij aan het Duitse bruto binnenlands product. Frankrijk zag zijn economie in het derde kwartaal 0,3 tot 0,4 procent groeien ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Reageer op dit artikel