nieuws

Groningen stimuleert kleine windmolens

bouwbreed

GRONINGEN – De provincie Groningen moedigt de bouw van kleine windmolens in haar regio aan. Daartoe is het project kleinschalige windenergie in het leven geroepen. Het betreft stimulering van de bouw van windturbines tot een hoogte van 15 meter. De provincie laat met dit project de lijn los dat er buiten vaste parken geen windmolens […]

GRONINGEN – De provincie Groningen moedigt de bouw van kleine windmolens in haar regio aan. Daartoe is het project kleinschalige windenergie in het leven geroepen. Het betreft stimulering van de bouw van windturbines tot een hoogte van 15 meter. De provincie laat met dit project de lijn los dat er buiten vaste parken geen windmolens mogen worden gebouwd.

Kleine windmolens die voor stroomvoorziening zorgen, zijn in Nederland nog schaars. De turbines, waarmee in diverse Europese landen al uitgebreid wordt geëxperimenteerd, kunnen op daken van bijvoorbeeld fabrieken en kantoren worden gemonteerd. Ook bestaat de mogelijkheid om met behulp van een lange as, een zogeheten wind wall, meerdere molens tegelijk te laten draaien.

Om bedrijven en particulieren te interesseren wordt er in het gebouw van de Gasunie op 18 november een masterclass Workshop Wind gehouden. Vijf windmolenfabrikanten zullen hun diverse types komen presenteren.

De plaatsing van de windmolens wordt niet vrijgegeven, maar blijft gebonden aan een vergunning. Formeel moeten GS van Groningen het besluit tot subsidiëring nog nemen.

Reageer op dit artikel