nieuws

Greenpeace barricadeert houthandel in Vlissingen

bouwbreed Premium

vlissingen – Actievoerders van Greenpeace hebben gisterochtend de poorten gebarricadeerd van houthandelaar DLH in Vlissingen. De actie markeert het begin van een nieuwe bossencampagne die zich niet richt op fout hout, maar op illegaal hout.

Om half vijf �s ochtends betraden actievoerders het bedrijfsterrein in Vlissingen waar vooral hout wordt gedroogd. Ze spoorden daar illegaal gekapt hout op en versperden daarmee de toegang tot het terrein. Twee uur later maakte de politie een einde aan de actie.

In de tussentijd hadden de actievoerders het illegaal gekapte tropisch hardhout op het terrein in kaart gebracht. “Een kwestie van goed de logo�s en houtstempels lezen”, aldus campagneleider I. Visseren van Greenpeace.

Vergeleken met vorig jaar is er een accentverschuiving opgetreden in de acties. Toen richtte de milieuorganisatie zich vooral op fout hout, dat niet duurzaam is geproduceerd. Ditmaal richt de organisatie haar pijlen vooral op illegaal gekapt hout. “Terugdringen van het illegaal kappen is nog ver verwijderd van het volledig duurzaam produceren, maar wel een eerste essentiële stap daar naartoe”, aldus Visseren. “Politici kunnen ook bijna niet anders dan ons bijvallen in het bekritiseren van illegale kap. Hoewel ze daar lang niet allemaal de consequentie aan verbinden dat er actief tegen moet worden opgetreden.”

Ook de Nederlandse vestiging van DLH trekt die conclusie niet, maakt M. Kikkert van DLH duidelijk. “Bij ons wordt behalve hout van DLH ook veel hout van derden gedroogd. De herkomst daarvan kennen we vaak niet. Het hoofdkantoor in Denemarken is zelf in gesprek met Greenpeace; het is niet aan ons om hun boodschap nog eens bij de directie in te peperen.”

Reageer op dit artikel