nieuws

Geld voor transferia bij Amsterdam

bouwbreed

den haag – Negen gemeenten in Noord-Holland en Flevoland krijgen ruim 9 miljoen euro voor de aanleg of verbetering van veertien transferia. In totaal worden zeventienhonderd nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. De uitvoering staat volgend jaar op het rooster.

Het geld is afkomstig uit het BONRoute-fonds, Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad. Dat is een samenwerkingsverband van lokale, regionale, en landelijke overheden met als doel een impuls te geven aan de bereikbaarheid van het noordelijk deel van de Randstad.

De geselecteerde parkeerterreinen waar automobilisten kunnen overstappen op snel en comfortabel openbaar vervoer liggen vooral op routes van en naar de belangrijkste werkgebieden in en rondom Amsterdam. Ze zijn bedoeld om het aantal autokilometers in de noordelijke randstad te helpen terugdringen.

Een deel van de gelden wordt bestemd voor de uitbreiding van bestaande transferia bij treinstations. Dit geldt voor Almere Buiten, Beverwijk, Castricum, Hoorn, Heiloo, Krommenie-Assendelft en Koog-Zaandijk.

Nieuwe infra

Geheel nieuwe overstappunten worden aangelegd bij de treinstations Almere Oostvaarders en Haarlem Spaarnwoude. Ook bij een aantal haltes van de Zuidtangent zijn parkeerterreinen voorzien, te weten in Vijfhuizen, bij het Spaarneziekenhuis en bij de toekomstige halte Getsewoud. Tot slot komen er nieuwe overstappunten bij de busstations Almere �t Oor en Edam.

Op de reservelijst staat voorlopig de uitbreiding van het parkeerterrein bij station Heerhugowaard. Het plan is in principe goedgekeurd maar hiervoor ontbreken momenteel nog de financiële middelen.

Parkeerplaatsen

In totaal worden daarbij ruim 1700 nieuwe parkeerplaatsen aangelegd, wat tot een besparing van ruim 15 miljoen autokilometers per jaar moet leiden. De plannen voor de transferia zijn afkomstig van de gemeenten zelf; de coördinatie van het voorbereidings- en uitvoeringstraject is in handen van de provincie Noord-Holland. De gemeenten hebben toegezegd dat ze de transferia in 2004 aanleggen en daarna het beheer goed zullen regelen.

In BONRoute zitten vertegenwoordigers van de provincies Noord-Holland en Flevoland, het Regionaal Orgaan Amsterdam, de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, gewest Gooi- en Vechtstreek en de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Beemster, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Landsmeer, Purmerend, Uithoorn, Wormerland, Zaanstad en Zeevang.

Reageer op dit artikel