nieuws

Duitse druk op grondstoffenmarkt

bouwbreed Premium

heidelberg – De bouwstofproducenten in de Benelux staan door importen uit met name Duitsland onder zware druk. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Heidelberg Cement.

In Nederland en België zag de moedermaatschappij van onder andere de ENCI de afzet van cement en klinkers de eerste negen maanden van het jaar met 6,9 procent dalen. Waar de Heidelbergers vorig jaar nog 4,6 miljoen ton konden afzetten, bleef de vraag dit jaar tot oktober beperkt tot 4,3 miljoen ton.

Heidelberg Cement bundelt per 1 januari 2004 zijn cementactiviteiten in Nederland en België in de nieuwe onderneming CEM Bene. Gerekend wordt dat de samenvoeging leidt tot een effectievere marktbewerking en extra synergie. In de regio West-Europa (de Benelux en Groot-Brittannië) zag Heidelberger Cement in de eerste negen maanden van het jaar de omzet met 6,1 procent dalen tot 776 miljoen euro. De neergang vindt zijn oorzaak in zowel de relatief dure euro als de met 4 procent tot 6,7 miljoen ton gekrompen afzetdaling in Groot-Brittannië.

Heidelberg Cement voorziet in de loop van 2004 al een herstel van de economie. De omzet van het concern daalde in de eerste drie kwartalen van het jaar nog met 3,9 procent tot 4,8 miljard euro. Het operationele resultaat zakte van 407 tot 306 miljoen euro. Het aantal medewerkers steeg met bijna 1400 tot 38.700. “De sterkste impulsen zullen ook in 2004 uitgaan van de Verenigde Staten. Groot-Brittannië trekt langzaam aan”, voorspelt bestuursvoorzitter H. Bauer.

De topman van Heidelberg Cement voorziet krachtige groei in Centraal Europa en een gestage toename van de activiteiten in het Midden-Oosten en Afrika. De grootste groei komt volgens Bauer uit China.

In Duitsland slaagde Heidelberg Cement zijn afzet van cement en klinkers met 45,2 procent te verhogen tot 5,8 miljoen ton. De stijging is vooral te danken aan de geringere import vanuit het buitenland. De verkoop van transportbeton en toeslagstoffen nam eveneens toe. Gezien het aanhoudend slechte prijsniveau vertaalde de toegenomen vraag zich niet in een grotere geldstroom. De omzet in de Duitstalige landen stabiliseerde zich op 580 miljoen euro.

Aan het slot van dit jaar verwachten de Heidelbergers op hun thuismarkt het rendement aanzienlijk te verbeteren. De prijzen worden stapsgewijs opgeschroefd. Een positieve bijdrage levert ook de voorgenomen sluiting van de productie in de fabriek Mainz-Weisenau. Komende maanden verwacht Heidelberg Cement zijn positie in de Nederlandse grensstreek te versterken. De aankoop is op handen van de Westfaalse Portland-cementfabriek Bosenberg Bücker-Flürenbrock. De pogingen Readymix in te lijven, mislukten recent door tegenwerking van de Duitse mededingingsautoriteit.

Reageer op dit artikel