nieuws

Duidelijker regels voor bouwen langs spoor

bouwbreed Premium

eindhoven – De gemeente Eindhoven wil zo snel mogelijk overleg met minister Dekker en staatssecretaris van Geel (VROM) over eisen die moeten worden gesteld aan bouwprojecten langs het spoor. De problemen rond de realisatie van winkelvoorzieningen langs de doorgaande lijn in Eindhoven zijn volgens wethouder M. Schreurs een gevolg van onduidelijke regels.

Ze hoopt op een oplossing die gelijk zou kunnen dienen als pilot voor nieuwe landelijke regels. Het Eindhovense winkelcomplex Piazza Center en een nieuw te bouwen Mediamarkt liggen onder vuur, omdat ze dicht bij het spoor staan. Ongelukken bij het vervoer van gevaarlijke stoffen pakken dan ernstiger uit.

Schreurs houdt vast aan haar standpunt dat ook het spoorbedrijf een bijdrage moet leveren aan een oplossing. Bijvoorbeeld door alleen in de nachtelijke uren met gevaarlijke stoffen door de stad te rijden. Ze hoopt hierover nog voor het eind van dit jaar afspraken te kunnen maken. Belangrijk, vindt ze, mede omdat de vele bestaande gebouwen die zich op korte afstand van spoorlijnen bevinden, gewoon blijven staan.

Het Piazza Center hoeft niet per se te worden gewijzigd. Dat komt omdat dit complex wordt gerealiseerd met een bestaand winkelcentrum als uitgangspunt. De Mediamarkt die tegenover het Piazza Center aan het spoor verrijst, wordt nieuw gebouwd en kan daarom aan andere eisen worden onderworpen, legt een medewerker van de gemeente uit.

Dat Van Geel desondanks ook over het Piazza Center waarschuwende woorden sprak, moet minder zwaar worden opgevat, meent hij. Daar zal het volgens de gemeentewoordvoerder vooral een kwestie zijn van goed overleg met de ontwikkelaar.

Reageer op dit artikel