nieuws

DrainDeck slaat veel regenwater op

bouwbreed Premium

houthalen – De DrainDeck van het Belgische Echo vormt een soort holle straat die grote hoeveelheden regenwater tijdelijk opslaat. Het systeem bestaat uit makkelijk te plaatsen voorgefabriceerde betonnen elementen. De fabrikant uit Houthalen adviseert de DrainDeck onder meer voor parkeerplaatsen.

De markt biedt inmiddels al een breed spectrum aan producten die regenwater van grote verharde oppervlakken bufferen. Echo noemt de DrainDeck een economische oplossing. De fabrikant schakelde een extern bureau in en liet zich voorrekenen dat het systeem goedkoper een kubieke meter water opslaat dan traditionele systemen omdat het tevens dienst doet als bestrating.

De DrainDeck-elementen zijn voorgefabriceerde betonen wegdekelementen. De uiteinden rusten op een fundering en vormen zo samen een infiltratiewegdek. Onder de elementen ontstaat een vrije ruimte die het regenwater buffert dat tussen de voegen wegstroomt. Het systeem vangt op deze manier piekbelastingen van het regenwater op.

Infiltreren

De bufferruimte kan het water tijdelijk opvangen en het in de grond infiltreren of vertraagd laten wegstromen naar het riool. Het opgevangen regenwater kan ook voor later gebruik als bluswater worden bewaard.

Voertuigen krijgen door de uitgewassen betonlaag aan de bovenzijde een goede grip op het wegdek. De toplaag in kalksteen geeft de bestrating tevens een esthetisch aantrekkelijk aanzien. De plaatsing vergt weinig meer materieel dan een kraan en vraagt geen bijzondere vakkennis. Die kenmerken verkleinen volgens Echo de kans op fouten bij de uitvoering en geven de aannemer de mogelijkheid een scherpe prijs te berekenen. De bufferruimte kan ook dienst doen als makkelijk toegankelijke kabelgoot. Als bijkomend voordeel noemt Echo het feit dat de wegdekelementen en eventueel de voorgefabriceerde fundering opnieuw kunnen worden gebruikt op andere locaties.

Reageer op dit artikel