nieuws

Carraroe dorp voor de Kelten

bouwbreed Premium

carraroe – Mensen die een huis willen kopen in het West-Ierse dorp Carraroe, moeten vloeiend Gaelisch spreken. De gemeenteraad van het dorp in de regio Connemara wil een projectontwikkelaar alleen toestemming gegeven om huizen in het dorpje te bouwen, als de nieuwe bewoners Iers-Keltisch beheersen. Het is volgens de krant The Irish Independent voor het […]

carraroe – Mensen die een huis willen kopen in het West-Ierse dorp Carraroe, moeten vloeiend Gaelisch spreken. De gemeenteraad van het dorp in de regio Connemara wil een projectontwikkelaar alleen toestemming gegeven om huizen in het dorpje te bouwen, als de nieuwe bewoners Iers-Keltisch beheersen. Het is volgens de krant The Irish Independent voor het eerst dat een gemeente een dergelijke eis aan nieuwe inwoners stelt. Actievoerders voor het behoud van de oorspronkelijke Ierse taal zijn blij met de beslissing. “Als dit navolging krijgt in andere gebieden waar Gaelisch wordt gesproken, kan het de ontwikkeling tot staan brengen dat Iers-Keltisch steeds minder de belangrijkste taal is”, aldus woordvoerder Donncha O hEallaithe van de vereniging voor het behoud van Gaelisch.

Reageer op dit artikel