nieuws

Amsterdam onderzoekt malafide vastgoedhandel

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam begint een diepgravend onderzoek naar mogelijke banden tussen de vastgoedwereld en criminele organisaties. Zo heeft het college van B en W besloten.

De Amsterdamse vastgoedwereld wordt steeds vaker in verband gebracht met drugshandel en andere criminele activiteiten. Afgelopen zomer nog werd onroerendgoedhandelaar B. Lüske in Amsterdam geliquideerd. Het probleem is dat vastgoedeigendom dikwijls schuilgaat achter een woud aan besloten vennootschappen. Het Van Traa-team moet in de mogelijke relaties tussen criminelen en vastgoedhandelaren meer helderheid brengen.

Behalve meer onderzoek, wil Amsterdam al op korte termijn de verwevenheid tussen criminaliteit en vastgoedsector verminderen. Bij gronduitgifte zal voortaan onderzoek worden gedaan naar de vraag hoe de aankoop wordt gefinancierd. Verder gaat de gemeente de eigen ambtenaren, die betrokken zijn bij het toezicht op grote bouwprojecten, vaker laten screenen.

Het Van Traa-team houdt zich al sinds de jaren negentig bezig met bestrijding van criminele activiteiten in Amsterdam. De afgelopen jaren inventariseerde het team alle vastgoedtransacties en maakte het de exploitatieverhoudingen in bepaalde buurten duidelijk. Ook werd de gemeente geadviseerd over strategische aankopen. Zo wist de gemeente voor bijna zestig panden ordelijk beheer te regelen.

Reageer op dit artikel