nieuws

Wie krijgt een dagvaarding, dat is de vraag

bouwbreed Premium

Maximaal vier bouwbedrijven zullen uiteindelijk in het beklaagdenbankje plaatsnemen. Van de 72 aannemers die justitie bij het begin van haar onderzoek nog op de korrel had, zijn nog maar vier over. Dat is ongetwijfeld een hele opluchting voor 68 bouwers. Voor het viertal zijn de druiven echter zuur. Als ze worden vervolgd, gaan ze de […]

Maximaal vier bouwbedrijven zullen uiteindelijk in het beklaagdenbankje plaatsnemen. Van de 72 aannemers die justitie bij het begin van haar onderzoek nog op de korrel had, zijn nog maar vier over.

Dat is ongetwijfeld een hele opluchting voor 68 bouwers. Voor het viertal zijn de druiven echter zuur. Als ze worden vervolgd, gaan ze de boeken in als de enige echte bouwfraudeurs. Of er nou een veroordeling volgt of niet, de publiciteit rondom de rechtszaken zal het imago van de betreffende bouwbedrijven een geweldige knauw geven.

In theorie kan het zijn dat geen enkele bouwbedrijf de rechtbank haalt ­ de officieren van justitie moeten het vooronderzoek nog waarderen ­ maar aannemelijk is dat niet. Het Openbaar Ministerie heeft bijna twee jaar lang gespeurd naar bewijzen. Talrijke invallen zijn gedaan, honderden getuigen gehoord. Een dergelijk uitvoerig onderzoek moet voldoende bewijzen hebben opgeleverd.

Justitie richt zich op acht bouwprojecten. Niet de meest in het oogspringende, wel een dwarsdoorsnede van de bouw. Blijkbaar laat justitie de grote projecten over aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Bij in elk geval zeven van de acht justitiezaken is Koop betrokken, zo valt uit de beruchte Bos­boekhouding op te maken. Het Groningse concern lijkt daarmee verzekerd van een dagvaarding. Ook voor Heijmans en Koninklijke BAM Groep ziet het er niet goed uit. De Brabanders zijn bij zes van de acht projecten betrokken. Het Bunnikse bouwbedrijf, Nederlands grootste, bij zeker vijf. KWS (Volker Wessels), Dura Vermeer en Bruil horen verder tot de kanshebbers op een �uitnodiging� van de openbaar aanklager.

Aannemers die worden gedaagd, zullen zeker de confrontatie met justitie aangaan. Gepoogd zal worden de schaduwboekhouding zwart te maken om zo de basis onder alle beschuldigingen weg te nemen. Ook zullen ze aanvoeren dat het oneerlijk is dat alleen zij worden vervolgd. Bouwfraude was toch een sectorbreed fenomeen? Iedereen deed toch mee aan de illegale prijs­ en werkverdelingsafspraken!, wordt ongetwijfeld aangevoerd.

Justitie noch de rechter zal gevoelig zijn voor dat argument. Wie te hard rijdt en wordt geflitst, moet dokken. Ook al weet je dat iedereen wel eens het gaspedaal te diep intrapt.

Reageer op dit artikel