nieuws

Weinig onderhoud met eps­blokken

bouwbreed

zaltbommel ­ Realisatie van kunstwerken en de wegen die daarop aansluiten, gebeurt zelden tegelijkertijd. Weglichamen moeten eerst de tijd krijgen om te zetten, kunstwerken staan doorgaans zettingsvrij op palen. In een laat stadium in korte tijd maken van een overgangsconstructie kan gewenst zijn. Dan is een onderhoudsarme en zettingsvrije oplossing met lichtgewicht eps­blokken een goede oplossing.

Bij de aanleg van de Betuwelijn is de aansluiting van de weglichamen met de landhoofden op de plaatsen Meteren en Barendrecht gerealiseerd met een vulling van eps­blokken (geëxpandeerd polystyreen). Hiertoe is drie jaar geleden besloten. De aannemer heeft de oplossing aangedragen.

Het uitvoeren van evenwichtsconstructies met eps­blokken past in de technieken voor versnelde aanleg of reductie van zettingen, zoals cement­gestabiliseerde grond. De overgangsconstructies in Meteren en Barendrecht moesten zo laat en zo snel mogelijk worden gemaakt. De verkeerssituatie daar vereiste dat de overgangsconstructies zo lang mogelijk open zouden blijven. Deze omstandigheden maakten de snelste methode van aanleggen van de overgangsconstructies ook meteen de goedkoopste.

De wegen bij Meteren en Barendrecht worden verlegd omdat ze de Betuweroute kruisen. De draagkracht van de ondergrond ter plaatse is minder goed.

Doorpersmethode

Nieuwe stukken van de weglichamen zijn gemaakt volgens de doorpersmethode. Op de veenachtige grond komt eerst een weglichaam van zand. Dat wordt aangelegd met overhoogte om de zetting en wegpersen van veen te versnellen. Na een periode van voorbelasten waarin zoveel zetting is opgetreden dat de verwachte restzetting binnen de perken blijft, kan eventuele overhoogte pas worden weggehaald. Dan kan de overgangsconstructie naar een kunstwerk pas worden gemaakt.

Voor de constructies in Meteren en Barendrecht zijn eps­blokken gebruikt van 5 bij 1 bij 1,25 meter. Ze wegen slechts 125 kilogram (20 kilogram per kubieke meter). Mede daardoor kan een overgangsconstructie snel worden aangelegd.

Voor de constructie bij Barendrecht is twee keer 5000 kubieke meter polystyreenblokken aangebracht in anderhalve week. Na aanbrengen van een afwerklaag van zand en een laag van een halve meter puingranulaat is de asfaltverharding aangebracht.

De oplossing met eps­blokken zorgt ook voor een onderhoudsarme constructie. Het onderhoud dat nodig is wordt mede bepaald door de kwaliteit van de fundering van de weg. Een betere kwaliteit vermindert het onderhoud. Dat is van belang, omdat de weg (gedeeltelijk) moet worden gesloten om dat onderhoud te doen. Daarvoor wordt vaak de vakantieperiode gebruikt. De maatschappij, met name de weggebruiker, accepteert dat echter steeds minder.

Reageer op dit artikel