nieuws

Van Oord blijft na fusie familiebedrijf

bouwbreed

gorkum ­ Sneller dan iedereen verwachtte, hebben BAM­topman Wim van Vonno en Koos van Oord van baggeraar Van Oord ACZ de fusie tussen de baggerbedrijven gerealiseerd. Voor Van Oord stonden zelfstandigheid en het blijven van familiebedrijf voorop.

“Dat was een randvoorwaarde voor de deal”, vertelt Koos senior, commissaris van het bedrijf waar Koos junior de scepter zwaait. Hij zal dat ook doen over het fusiebedrijf dat als Van Oord verder zal gaan. Die familietraditie staat voor de honderdjarige Gorkummers hoog in het vaandel en blijkt volgens Van Oord senior uit het voortdurende ondernemerschap en het actieve aandeelhouderschap van de familie. “Dat zetten we in het nieuwe bedrijf ook voort”, zegt hij.

Het was wel even slikken voor de tot nu toe kleinste van de vijf grote internationale baggeraars: fuseren met een bedrijf dat ongeveer twee keer zo groot is. “Ik heb daar ervaring mee. Ze kunnen bij mij vragen hoe het moet”, grapt Van Vonno verwijzend naar de overname vorig jaar van HBG door het veel kleinere BAM.

Niettemin blijft Van Oord het een hele stap vinden voor een familiebedrijf. Aan de andere kant maakt hij zich weinig zorgen over de integratie van beide bedrijven. De organisatiestructuren passen naadloos op elkaar en de culturen in de baggerwereld verschillen niet zoveel. Bovendien werken beide bedrijven op een aantal projecten al samen, zoals bij de landaanwinning in Dubai.

Van Vonno wijst erop dat hij met deze fusie precies bereikt wat hij een jaar eerder heeft beloofd. Toen moest BAM bij de banken aankloppen voor een overbruggingskrediet van 750 miljoen euro voor de overname van HBG. Hij beloofde dat in een jaar tijd volledig af te lossen. Door de fusie lukt dat op 40 miljoen euro na, een bedrag waar noch hij noch zijn financiële man J. Ruis zich druk om maakt. “Wij hebben gezegd voor het einde van het jaar 100 miljoen uit de kasstroom af te lossen. Dat hebben we al veel eerder kunnen doen. Die 40 miljoen denk ik ook uit de kasstroom te kunnen halen”, aldus Van Vonno.

In het nieuwe bedrijf, dat ineens tweede is geworden na Boskalis, is geen plaats meer voor de huidige bestuursvoorzitter van BHD, D. de Waard. De net als de familie Van Oord baggeraar in hart en nieren wordt wel commissaris. “Je moet in een bedrijf geen constructie neerzetten met twee kapiteins op één schip”, verklaart Van Vonno deze stap. Ook hier spreekt de ervaring. Bij zijn vertrek verklaarde oud­HBG­topman en tweede man bij BAM, C.J. Reigersman moeite te hebben gehad met het spelen van de tweede viool. Een dergelijk gevoel wil Van Vonno De Waard besparen.

Reageer op dit artikel