nieuws

Scepsis over nieuwe techniek waterzuivering

bouwbreed

den haag ­ Binnenkort komt een commerciële toepassing beschikbaar van de zogenoemde Glow Discharge Plasma­techniek. Het betreft een reinigingstechniek die zich in het laboratorium inmiddels heeft bewezen. De techniek zou onder meer geschikt zijn gemaakt voor het zuiveren van drinkwater op grote schaal. Deskundigen bij TNO zijn geïnteresseerd maar ook sceptisch. Eerst zien, dan geloven is hun motto.

De nieuwe reinigingstechniek is beproefd in laboratoria in de Verenigde Staten en Rusland. Daar is aangetoond dat de Glow Discharge Plasma (GPD) een goede methode is om verontreinigingen uit het water te verwijderen. Dat gebeurt door een chemisch proces in het water onder invloed van de inwerking van elektronen en ionen, die vrijkomen in een plasma dat in contact komt met het verontreinigde water. Alhoewel onderzoekers overtuigd zijn van de mogelijkheden van de techniek, heeft commerciële toepassing nog op zich laten wachten. Toepassing op grote schaal vergt apparatuur met een veel grotere capaciteit dan op laboratoriumschaal gebruikt.

Techwater Inc. uit Voorburg zegt bij monde van E. Levin dat het bedrijf de technische problemen van de schaalvergroting heeft opgelost. In Engeland draait momenteel een prototype van de apparatuur die drinkwater maakt van ruw water door uitsluitend gebruik van elektriciteit. Levin doet de techniek voorkomen als geschikt voor de zuivering van ruw water tot water met drinkwaterkwaliteit. Zijn apparatuur zou eenvoudig zijn en goedkoop drinkwater van hoge kwaliteit opleveren.

Glow Discharge Plasma is bij de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) niet bekend. Alhoewel Kiwa, lid van de Vewin, wel een speciale afdelingen voor onderzoek heeft, blijkt GDP bij deze organisatie niet bekend. Deskundigen van TNO daarentegen hebben er wel weet van. Een commerciële toepassing is hen echter niet bekend. Zij verwachten niet dat GPD het bestaande proces van drinkwaterreiniging zal kunnen vervangen als op zichzelf staande techniek. Toepassing van GPD als aanvulling op wat beschikbaar is, zien zij echter wel als mogelijkheid. Maar de werking op grote schaal moet eerst zijn aangetoond in een pilotproject.

Reageer op dit artikel