nieuws

Rechter spreekt Heijmans ook in hoger beroep vrij

bouwbreed Premium

den haag/rosmalen – Bouwbedrijf Heijmans is ook in hoger beroep vrijgesproken van het opzettelijk te veel asfalt produceren in haar fabriek in Alphen aan den Rijn.

Voor het Rosmalense bouwconcern betekent de uitspraak van het Haagse gerechtshof dat het aan een claim van vier miljoen euro ontsnapt. Volgens justitie had Heijmans dat bedrag verdiend door jarenlang meer asfalt te produceren dan de vergunning toestond. Als de rechter de bouwer had veroordeeld, had het openbaar ministerie die miljoenen terug willen vorderen.

De woordvoerder van Heijmans zegt “zeer tevreden” te zijn met het arrest van het gerechtshof. “Wij hadden wel verwacht dat we de zaak zouden winnen, maar je moet het altijd eerst maar afwachten”, aldus zegsman F. van Lith. Eerder sprak de Rotterdamse rechtbank het aannemingsbedrijf al vrij. Het openbaar ministerie heeft nu nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Begin jaren negentig kreeg Heijmans toestemming om in de fabriek in Alphen aan den Rijn asfalt te produceren. De bouwer had daarbij aangegeven dat ze ongeveer 90.000 ton asfalt per jaar zou maken. Later bleek dat er zeker 120.000 ton per jaar werd geproduceerd. Volgens justitie is Heijmans daarmee buiten zijn boekje gegaan. Het bouwbedrijf heeft echter altijd volgehouden dat die 90.000 ton niet gekoppeld waren aan de afgegeven vergunning. Het bedrijf zou zich dan ook niet schuldig hebben gemaakt aan onrechtmatig handelen.

Nog voor het einde van volgend jaar zal Heijmans de asfaltcentrale overigens verplaatsen naar een andere locatie buiten de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarover zijn afspraken gemaakt met de gemeente en provincie. Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast, die veroorzaakt zou worden door een te hoge asfaltproductie. In 2002 werd nog een productiebeperking opgelegd. De fabriek maakt plaats voor woningen.

Reageer op dit artikel