nieuws

Met uitzoeken van materialen breekt een leuke tijd aan

bouwbreed Premium

deventer ­ Het echtpaar Van der Braak bouwt een huis op Het Plateau. Een nieuwbouwwijk in Apeldoorn waar geen kant en klare woningen verrijzen, maar waar iedere huiseigenaar een kavel heeft gekocht waarop hij naar eigen inzicht een stulp optrekt.

Het huis groeit onder zijn handen. Ging hij een half jaar geleden nog uit van een luxe woning met tuin, nu is er een zwembad bijgekomen. “Een kleintje maar hoor”, zegt Jan van der Braak bijna verontschuldigend vanachter de toonbank van zijn winkel in woonaccessoires in hartje Deventer.

Hij spreidt de plattegrond van zijn droomhuis uit en strijkt de plooien glad. “Hier komt het zwembad”, wijst hij met een ballpoint bij een zwart vierkant op de bouwtekening. De pen verschuift een paar centimeter. “En dan komt daar de ingang. We proberen er iets bijzonders van te maken.”

Een verfrissende duik in deze tuin van Neptunus zit er voorlopig nog niet in. De bouw van het paleisje moet nog beginnen. “In het begin waren we van plan om al in de herfst te gaan bouwen. Dat is niet gelukt. De feestdagen staan voor de deur en dan wordt het druk in de winkel. M�n vrouw zei �We laten ons niet gek maken�. En ik ben het daar helemaal mee eens. Het maakt niet zoveel uit dat we ons huis een tijdje later kunnen betrekken dan aanvankelijk de bedoeling was. We zitten niet op een schopstoel en de dubbele lasten vallen erg mee.”

Tot nog toe is het echtpaar niet tegen grote obstakels opgelopen. “Het enige dat me een beetje is tegengevallen, is dat de fundering van de kelder duurder gaat uitvallen dan gepland.” Schouderophalend voegt hij er aan toe dat het nauwelijks iets uitmaakt.

“Een probleem is het niet echt. De bouwtekening is goedgekeurd en dat is veel belangrijker. Daar zijn we erg blij mee. Voor ons breekt nu een leuke tijd aan. We gaan materialen uitzoeken. Ook zijn we heel voorzichtig bezig met het interieur. We doen het rustig aan. Oppassen dat we geen impulsaankopen doen, waarvan we later spijt hebben.”

Hij verwacht dat zijn nieuwe woning in mei volgend jaar wordt opgeleverd. “Ik ben nu druk doende om een bedrijf te vinden dat de kelder gaat aanleggen. Dat moet nog dit jaar gebeuren. Ik heb al met verschillende aannemers om de tafel gezeten.”

Momenteel heeft de particuliere bouwer nog niet zoveel tijd beschikbaar om dingen regelen. “Vanaf november wordt het in de winkel een gekkenhuis. In januari komt daar verandering in. Dan ben ik vijf dagen per week beschikbaar om de bouw te begeleiden. Voor de winkel heb ik dan nog één dag per week over. Ik verwacht daarvan geen problemen. Het is maar tijdelijk.”

Het Plateau

Het Plateau is een onderdeel van de wijk Woudhuis in Apeldoorn. Aan de hand van interviews met betrokkenen volgt Cobouw de ontwikkelingen in dit bijzondere woongebied. Eerdere afleveringen in deze reeks werden gepubliceerd op 11 februari, 20 maart en 27 mei.

Reageer op dit artikel