nieuws

Heropvoeding brievenschrijvers in bouw is hard nodig

bouwbreed Premium

Er moeten zo snel mogelijk een paar lieden op hun broek krijgen.Om maar meteen met de deur in huis te vallen: laat de bouw in godsnaam verschoond blijven van buitenlandse prietpraat, interessantdoenerij en gebruik nuchtere bouwtaal, dat is: gewoon Nederlands. Dan begrijpen we elkaar. Door miscommunicatie gaat er in de bouw al zoveel fout, zelfs […]

Er moeten zo snel mogelijk een paar lieden op hun broek krijgen.Om maar meteen met de deur in huis te vallen: laat de bouw in godsnaam verschoond blijven van buitenlandse prietpraat, interessantdoenerij en gebruik nuchtere bouwtaal, dat is: gewoon Nederlands. Dan begrijpen we elkaar. Door miscommunicatie gaat er in de bouw al zoveel fout, zelfs als het in onze eigen taal gebeurt.

Er waart een verraderlijke taalbederver rond in onze bedrijfstak. Zonder onmiddellijk ingrijpen zal de bouw straks diep in de buidel moeten tasten om cursussen Nederlands te subsidiëren.

Terwijl het hele land rept van inburgering, zijn veel organisaties (ook in de bouw) op sluipende wijze bezig met �uitburgering�. De taal die in de computerbranche (liever: kompjoeterbedrijfstak) wordt gesproken, heeft weinig meer van doen met de Nederlandse taal. Maar dat wisten we al. Uit luiheid noem ik geen voorbeelden. Kijk zelf maar naar de televisie­spotjes (ook weer zoiets), bezoek een computerwinkel of vraag een bevriende computerdeskundige (en dat ben je bij echte leken ­ zoals de meesten van ons ­ al heel snel op de koffie. Binnen een mum van tijd gaat het je duizelen en vraag je jezelf af hoe lang het geleden is dat je de planeet aarde hebt verlaten. En, of je eigenlijk nog wel terug wil.

Een leraar Nederlands van tegenwoordig moet zich wel voelen als iemand die met een katapult op een oude fiets achter een autodief aanzit en uiteindelijk besluit de crimineel zijn vrijheid te gunnen. De leraren Nederlands hebben de strijd verloren. Dat moeten ze maar eens toegeven. Daarmee is het onderwijs in ons moerstaal niet ten grave gedragen (dan hadden we tenminste nog kunnen huilen), maar gewoon bij het groot vuil gezet. Schrap het vak Nederlands maar. Het zet toch geen zoden aan de dijk. Er ligt ook niemand ligt wakker van. Als je maar weet wat een cursor en downloaden is, dan is het niet van belang of je weet wat de betekenis van bijvoorbeeld Goede Vrijdag is.

We moeten ook niet meer proberen het taalvervuilings­tij te keren dat uit de wereld van de automatisering zonder ophouden op ons af buldert. Het is water naar de zee dragen.Ik heb me erbij neergelegd, hoewel ik er vaak geen snars van begrijp. Maar alle anderen (buiten de computerwereld) die hun minachting voor onze taal ongegeneerd tonen door steeds vaker buitenlandse kreten te slaken, moeten we stoppen en met onze katapulten bestoken.

Wellicht is het nog niet te laat. We moeten weigeren ons te laten platlullen door lieden die met hun buitenlandse babbeltaaltje zogenaamde deskundigheid willen uitstralen. Die modieuze schrijvertjes van serieuze organisaties die daarmee hun club belachelijk maken, moeten tot de orde worden geroepen, over de knie genomen te worden. Hun bevoegdheid zich naar buiten te uiten, moet onmiddellijk worden ingetrokken. Zet ze desnoods een jaar op Rottum, samen met een zeer strenge leraar Nederlands (maar zonder mobieltjes).

Taalcriminelen

En wij, die deze onzin over ons heen krijgen, moeten in actie komen. Harde acties zijn onvermijdelijk, het is vijf voor twaalf. Op hun brieven, hun drukwerk moeten we gewoon niet meer reageren. Of gewoon terugsturen. Of publiekelijk aan de kaak stellen, zoals hier gebeurt.

Om u alvast attent te maken op enkele taalcriminelen, laat ik een bloemlezing volgen van enkele taaluitingen die ik in korte tijd verzamelde. Ik vermeld tevens de bron teneinde u behulpzaam te zijn bij het in stelling brengen van uw katapult. Daar komen ze:

�­Labelen (Technocentrum Zeeland);

�­Sourcing (Technocentrum Zeeland);

�­Mentoring (diverse organisaties);

�­Pronoses van matching van vraag en aanbod (Technocentrum Zeeland);

�­Blauwdruk spin offs (landelijke VMBO­nieuwsbrief);

�­Job aids (Bouwradius);

�­Flyers (Bouwradius);

�­Give aways (Bouwradius);

�­�In de praktijksetting� (Bouwradius);

�­�Bodycheck is een actieve game� (Bouwradius)

�­�Voortgang taskforce woningbouw�(BouwNed)

�­�Het leerlingengedeelte van de site heeft een eigen look­and­feel� (Bouwradius)

�­�Track en trace­service (TPG Post)�

�­�No show: cursist die niet komt opdagen (Stichting STEP)

Dankzij de NOS hebben we Binnenhof­watchers. Ik roep u op toe te treden tot het genootschap van Taalvervuilers­watchers.

En zet uw katapult op scherp.

With greetings,

Reageer op dit artikel