nieuws

Fiec doet voorstellen ter versterking infrabouw

bouwbreed Premium

brussel – De Europese aannemers willen de aanleg van infrastructuur in de unie versnellen. Daartoe moet er meer en gerichter geld beschikbaar komen voor met name de Trans Europese Netwerken (TENs).

Vijf voorstellen heeft de Federatie van Europese bouwondernemers (Fiec) gedaan aan het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie. Reden is de traagheid waarmee de infrastructuurprojecten binnen de unie worden gerealiseerd. Daarnaast is er nog een heleboel te doen als eenmaal de nieuw toetredende landen bij de unie zitten. Infrastructuur wordt daarbij als een bindend element gezien.

Volgens de Fiec is het beschikbare budget van de unie te laag. Deze komen neer op zo�n 5 procent van de investeringen in TEN�s en blijken onvoldoende om de benodigde investeringen op gang te brengen. Daarom moeten die budgetten omhoog en veel strakker gericht worden op de TEN�s. Verder moet de subsidie van de EU voor grensoverschrijdende projecten en knelpunten in de TEN�s worden opgehoogd naar 30 procent van de investering. Nu is dat nog 10 procent, maar een verhoging van 20 procent zoals voorgesteld door de commissie Van Miert, zit al in de pen. De Europese aannemers vinden ook dat publiek-private samenwerking bevorderd moet worden. Zij denken dat daarmee slechts 15 tot 20 procent van de investeringen gedekt kan worden, maar zelfs dan blijft het interessant. De Fiec wil ten slotte aanpassing van het Stabiliteitspact. De club van bouwondernemers vindt het economisch niet gerechtvaardigd dat lopende uitgaven op een hoop worden geveegd met investeringsuitgaven die pas jaren later wat opleveren.

Reageer op dit artikel