nieuws

Eén bezoekerscentrum voor twee projecten

bouwbreed Premium

Bouwers, ingenieurs, toeristen en andere geïnteresseerden kunnen in het centrum alles zien over de aanleg en de uiteindelijke vormgeving van het stationseiland en de nieuwe metroverbinding tussen Buikslotermeerplein en station Zuid/WTC. Beeld, geluid, een techniekwand en maquettes geven een impressie van de technieken die worden toegepast bij de aanleg. De bezoeker krijgt uitleg over een […]

Bouwers, ingenieurs, toeristen en andere geïnteresseerden kunnen in het centrum alles zien over de aanleg en de uiteindelijke vormgeving van het stationseiland en de nieuwe metroverbinding tussen Buikslotermeerplein en station Zuid/WTC.

Beeld, geluid, een techniekwand en maquettes geven een impressie van de technieken die worden toegepast bij de aanleg. De bezoeker krijgt uitleg over een geavanceerd computergestuurd meetsysteem dat elke beweging in de ondergrondse bodemlagen en panden registreert. Ook wordt de werking van de tunnelboormachine, die een doorsnede heeft van 7 meter en een lengte van 60 meter, besproken. Verder is er informatie aanwezig over funderingstechnieken, de bouwputwanden, het ontgraven en het invaren van de tunnel.

De verwachting is dat er duizenden bezoekers per maand komen. G. Jolink, coördinator van stationseiland, baseert deze prognose op de afgelopen jaren sinds 2000 waarin het aantal belangstellenden voor het bezoekerscentrum van het stationseiland per kwartaal toenam.

“Ook de interesse van internationale groepen groeit. Bouwers en ingenieurs uit het buitenland zijn langs geweest.” Maar niet alleen de mensen uit het vak zijn geïnteresseerd. Het aantal toeristen is ook gegroeid.

Publiciteit

Verkeerswethouder M. van der Horst heeft het informatiecentrum inmiddels officieel geopend. “We zijn trots op ons project en dat mogen we best laten zien”. Hij klaagde over de negatieve publiciteit rond de Noord­Zuidlijn. “Als één pand verzakt denkt men meteen dat de hele stad instort.”

Maar ondanks zijn luchthartigheid zorgen de bouwactiviteiten in de stad wel degelijk voor veel gefronste wenkbrauwen. Vorige week werd bijvoorbeeld nog bekend dat de bouwput in de Ferdinand Bol straat volgens de winkeliers dicht moet omdat de straat te lang openligt door vertraging. De winkeliers ondervinden veel hinder door de bouwactiviteiten.

Reageer op dit artikel